Britští majitelé bytů budou muset vystěhovat ilegální migranty

Britská vláda v souvislosti s imigrační vlnou plánuje úpravu zákonů, na jejichž základě bude muset pronajímatel bytu vystěhovat nájemníky, kteří pobývají v Británii ilegálně. Majitelé bytů budou mít také povinnost kontrolovat povolení k pobytu a cestovní doklady svých nových nájemníků.

Pronajímatelé by na základě opatření byli nuceni vystěhovat ilegálního nájemce ihned po obdržení oznámení z ministerstva vnitra, že jejich nájemník již není oprávněn k pronajmutí jakéhokoliv majetku - tedy že jeho povolení k pobytu vypršelo či nebylo prodlouženo.

Majitelům bytů, kteří nelegální migranty nevykážou, anebo si předem nezjistí jejich status, může v případě opakovaného prohřešku hrozit až pětileté vězení. Tímto způsobem chce vláda zakročit proti profitování na nelegální migraci a pronajímání nevyhovujících prostor.

Nečekejte vřelé přijetí, varuje migranty ministryně

Dalším důvodem návrhu je odrazení migrantů od opuštění své rodné země a upozornění na to, že podmínky pro přistěhovalectví do Velké Británie nejsou snadné. Britská ministryně vnitra Theresa Mayová společně se svým francouzským protějškem Bernardem Cazeneuve potenciální migranty varují, že se po příchodu do Evropy nemusí nutně setkat s vřelým přijetím a perspektivou finančního zisku.

Nová opatření vnášejí obavy i do řad pronajímatelů. Ředitel Národní asociace pronajímatelů Richard Lambert upozorňuje, že ustanovení by vedlo k porušení 40 let trvající zásady, že jediným orgánem oprávněným vzít nájemcům právo na domov je soud, nikoliv vláda. Imigranti, kteří budou za těchto okolností vystěhováni, pak mohou přejít k zoufalým krokům, například zabarikádování se v bytech.

Vláda také hodlá ukončit finanční podporu pro neúspěšné žadatele o azyl. Zhruba 10 000 migrantů nadále dostává příspěvek 36 liber týdně (asi 1400 Kč) z peněz daňových poplatníků, přestože byla jejich žádost o azyl zamítnuta. Příspěvek je jim vyplácen díky tomu, že v Británii žijí se svou rodinou.

Uprchlíci v Calais
Zdroj: ČTK/AP

Návrhy na změnu zákona o imigraci přicházejí v době, kdy se britská a francouzská vláda snaží zvládnout uprchlickou krizi v Calais. Značný počet migrantů se tam noc co noc pokouší dostat se do tunelu pod Lamanšským průlivem spojujícího obě země a proniknout do Británie.

Calais čelilo novému náporu nelegálních přistěhovalců

Francouzská policie zaznamenala v noci na pondělí v Calais dalších 1700 pokusů migrantů proniknout do Británie. Tisícovku pokusů policisté zmařili u oploceného nákladního terminálu u ústí tunelu, zbytek až uvnitř areálu. Jeden strážce pořádku byl při zásahu zraněn, když ho súdánský imigrant zasáhl kamenem do tváře. Násilníka policie zatkla.

Počet pokusů o překonání Lamanšského průlivu na některé z vlakových souprav převážejících auta tunelem automaticky neznamená počet lidí: Někteří nelegální běženci se o to totiž v průběhu noci pokoušejí vícekrát, vysvětlila BBC. V oblasti jich různě pobývá kolem 4000 a o přechod do Británie se každý den pokoušejí odhadem stovky z nich.

Není přitom jasné, zda a případně kolika převážně africkým přistěhovalcům se podařilo v poslední době dostat na některou ze souprav a dorazit do Anglie. Na 70 procent migrantů podle francouzské policie mizí z Calais do čtyř týdnů po příchodu. Francie ale neví, zda tito migranti vstoupili do Británie, či se přemístili někam jinam ve Francii.

Ministr Cazeneuve nechal minulý týden povolat do Calais 120 policistů, aby pomohli 300 kolegům, kteří se snaží invazi imigrantů zastavit. Britský premiér David Cameron v pátek telefonicky francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandeovi slíbil, že pošle do Calais nová oplocení, pátrací psy a další prostředky, protože současná situace je podle něj nepřijatelná.