Ňadra nejsou zbraň! V Hongkongu se protestovalo v podprsenkách

Proti rozhodnutí soudu, který poslal do vězení ženu za užití poprsí jako zbraně k napadení policejního důstojníka, protestovalo v Hongkongu na 200 mužů a žen. Verdikt považují za "směšný" a "ohavný".

Třicetiletá Ng Lai Ying obvinila policejního inspektora Chana Ka Po, že jí během březnové demonstrace omylem sáhl na ňadra, když se jí pokusil uzmout batoh. Soud ale obvinění otočil proti ní a rozhodl, že do něj svým poprsím strčila záměrně, a poslal ji na tři měsíce a 15 dní do vězení s odůvodněním, že se pokusila zneužít svou "ženskou identitu, aby si vycucala z prstu obvinění, že ji příslušník obtěžoval".

S tímto verdiktem se však nesmířilo 200 lidí, kteří v neděli vyrazili před policejní stanici oděni v podprsenkách, aby dali najevo, že "ňadra nejsou zbraň". Rozhodnutí soudu je podle protestujících trapné. "Proto jsme vymysleli tenhle podivný způsob, jak dát světu najevo, jak směšné to je," řekl agentuře AFP učitel v důchodu James Hon, který dodal, že to bylo poprvé v životě, co měl oblečenou podprsenku.

"To, jak jsem se oblékl, vypadá na muži dost ohavně," řekl místním novinářům další z protestujících. "Ale není to zdaleka tak ohavné jako rozhodnutí soudu," dodal.