Turci zabili stovky kurdských rebelů, ti prý zaútočili na vojáky

Útok na konvoj turecké armády nepřežili tři vojáci. Incident se odehrál na jihu Turecka. Ankara atentát připsala rebelům ze Strany kurdských pracujících (PKK). Letectvo v pátek obnovilo útoky na tábory PKK. V jižním Turecku a na severu Iráku zabilo 190 rebelů. Nálety na pozice tureckých Kurdů v severním Iráku pokračovaly i během čtvrtka.

Útok na vojenský konvoj v provincii Şirnak je pro armádu nejtěžší z dosavadních údajných kurdských akcí proti vojsku. Armáda okamžitě z akce obvinila PKK, která se k tomu ale zatím nepřihlásila.

Další údajný atentát PKK se během čtvrtka odehrál ve východoturecké provincii Bingöl. Bombový útok, který mířil na poštovní vlak směřující z Istanbulu do Íránu, ale nikoho nezranil. Ani k tomuto útoku se PKK zatím nepřihlásila.

Atentátů připisovaných Kurdům přibývá

Podobně byl Kurdům připsán také středeční noční útok v provincii Diyarbakir. Ozbrojenci při palbě z jedoucího auta ve městě Çinar zabili jednoho policistu a jednoho civilistu, kteří seděli před čajovnou. Další civilista byl při střelbě zraněn.

Útoků tohoto druhu začalo přibývat od 20. července, kdy při atentátu spáchaném radikály ze skupiny Islámský stát (IS) zahynulo v tureckém pohraničním Suruçu 32 lidí. Turecko v pátek začalo aktivně bojovat proti IS v Sýrii, ale zároveň vypovědělo mírové rozhovory s PKK. Útočí i na její základny, z nichž většina je na severu Iráku.

  • Hürriyet napsal, že od pátku při náletech přišlo o život 190 povstalců a 300 dalších utrpělo zranění. Nad sever Iráku prý vzlétlo 40 letadel, s nimiž operují i tankovací stroje.

Mírový proces mezi Ankarou a Kurdy přitom začal teprve nedávno. Šéf turecké prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Selahattin Demirta je přesvědčen, že Turecko ofenzivou proti IS pouze zastírá snahu zasadit úder Kurdům. Ankara chce zabránit Kurdům ve vytvoření vlastního regionu, míní Demirta.

Také Sýrie je skeptická ohledně skutečné vůle Turecka bojovat proti radikálům z IS. "Lépe pozdě než nikdy, ale panují pochybnosti ohledně toho, zda záměr Turecka bojovat proti teroristům z IS, fronty An-Nusra a skupinám napojeným na Al-Káidu je upřímný," uvedlo syrské ministerstvo zahraničí.

Ve středu Ankara stvrdila dohodu s USA o využití letecké základny v Incirliku k operacím proti IS v SýriiTurecko dalo základnu k dispozici k útokům, které mají na severozápadě Sýrie pomoci vytvořit pohraniční zónu bezpečnou pro civilisty. Mají z ní být vytlačeni bojovníci IS a mohli by se tam začít vracet syrští uprchlíci.

Turecko-syrská hranice
Zdroj: ČTK/SCANPIX SWEDEN// AA / TT

MZV varuje české turisty v Turecku

Čeští turisté by na dovolené v Turecku měli být opatrní - a to hlavně v místech s větší koncentrací osob. Nabádá k tomu ministerstvo zahraničních věcí. Zároveň varuje před cestami na jihovýchod od jezera Van až k hranicím. Pozor by si měli turisté dávat na loupežné gangy a upravené bankomaty.