Jemen potřebuje čtyřicetimiliardovou pomoc, hrozí humanitární katastrofa

Saná - Organizace spojených národů vyzývá k poskytnutí humanitární pomoci pro Jemen. Podle odhadů bude potřebovat přes jednu a půl miliardy dolarů, aby se dokázala o tamní obyvatele postarat. Už v pátek ale v Ženevě skončily neúspěchem rozhovory o příměří v zemi. Podle OSN mají Jemenci nedostatek jídla, základní služby kolabují po celé zemi, milionům lidí chybí přístup k pitné vodě a zdravotnímu ošetření. Spolu s tím se objevily epidemie horečky dengue a malárie.

Jemen se zmítá v konfliktu mezi šíity ze severu a sunnity. Šíité, kteří obývají sever Jemenu, loni obsadili Saná a letos začali postupovat dále na jih. Za sunnity stojí Saúdové a další sunnitské monarchie, které podporují bývalého prezidenta. Šíity podporuje Írán. Chaos ještě umocňují teroristické akce radikálů z organizací Islámský stát a Al-Káida. V březnu do konfliktu vstoupila arabská koalice s leteckými údery a od té doby zahynulo přes 2000 lidí a půl milionu Jemenců opustilo své domovy.

V Ženevě v pátek po pěti dnech skončily rozhovory o řešení krize v Jemenu. Nepodařilo se na nich dosáhnout dohody o příměří a nebyl ani stanoven termín příštího jednání. Zmocněnec OSN Ismáíl šajch Ahmad nicméně prohlásil, že rozhovory sice skončily bez dohody, ale obě strany se shodují, že je třeba najít cestu k příměří a stažení jednotek.

Mluvčí Úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí OSN (OCHA) Jens Laerke v pátek oznámil, že OSN potřebuje kvůli „hrozící katastrofě“ v Jemenu 1,6 miliardy dolarů (38,3 miliardy Kč) na humanitární pomoc pro místní obyvatele. „Podle odhadů přes 21 milionů lidí, neboli 80 procent populace, potřebuje nějakou formu humanitární pomoci nebo ochrany,“ uvedl Laerke.