Špehování Merkelové: Berlín utnul vyšetřování

Berlín - Německo ukončilo vyšetřování údajného odposlouchávání telefonu kancléřky Angely Merkelové. Její mobil měla špehovat Americká agentura pro národní bezpečnost (NSA). Bílý dům to nepopřel, uvedl ale, že „k odposlechům nyní nedochází a nebude ani do budoucna“. Vztahy USA a Německa byly kvůli aféře značně napjaté.

Podle nejvyššího státního zástupce Haralda Range nebyl k dispozici dostatek důkazů, aby mohl před soudem obstát. „S prostředky trestního práva není možné podezření před soudem prokázat,“ sdělil Range.  

Dokumenty, které prokuratura získala, podle něj umožňují několik výkladů a není z nich prokazatelné, že byl telefon Merkelové skutečně od roku 2002 odposloucháván a získaná data archivována.   

Na údajné sledování kancléřky upozornil týdeník Der Spiegel s odvoláním na tajné dokumenty, které médiím poskytl bývalý bezpečnostní expert NSA Edward Snowden. Už loni v prosinci se ale Range k výsledkům šetření vyjadřoval skepticky

  • Snowden v roce 2013 zveřejnil velké množství utajovaných dat svědčících o rozsáhlém sledování telefonických hovorů a komunikace na internetu americkými tajnými službami, a to nejen v USA, ale i v zahraničí. Podle německých médií mezi sledovanými byla i Merkelová a její předchůdce Gerhard Schröder.   

Aféra se sledováním poškodila vztahy mezi Spojenými státy a Německem. Ke sledování kancléřky se američtí představitelé nikdy přímo nevyjádřili. Uvedli pouze, že Merkelová do budoucna sledována nebude. 

Angela Merkelová a Barack Obama
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/AA

Německo obvinilo loni v červenci pracovníka svého ministerstva obrany a rozvědky, že předávají informace a dokumenty americkým tajným službám. Poté vypovědělo ze země vedoucího americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) v Německu. Merkelová pak při rozhovoru s americkým prezidentem podotkla, že nasazení špionů na vlastní spojence je „plýtváním energií“.

Vydáno pod