Německo nemá důkazy o americkém odposlechu kancléřčina telefonu

Berlín - Němečtí vyšetřovatelé nenašli žádné seriózní důkazy nasvědčující tomu, že by americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) odposlouchávala mobilní telefon Angely Merkelové. Údajné odposlechy německé kancléřky přitom zkalily vztahy mezi Německem a USA.

Odbor počítačové špionáže ve svém stanovisku uvedl, že nemá žádný vážný důkaz o cíleném odposlouchávání mobilu Merkelové americkou tajnou službou, informoval ve svém aktuálním vydání německý zpravodajský magazín Focus s odvoláním na své zdroje na německém ministerstvu spravedlnosti. Vyšetřování by mělo být podle doporučení odboru zastaveno a generální prokurátor Harald Range se tím podle zdrojů z německé justice bude s největší pravděpodobností řídit.

Loni v říjnu napsal v souvislosti s odhaleními bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena německý týdeník Der Spiegel, že tajné služby USA údajně sledovaly i mobil Merkelové a že se tak možná dělo několik let. Úřad německého generálního spolkového prokurátora v Karlsruhe zahájil vyšetřování NSA, ale to ani po půl roce výsledky nepřineslo píše Focus.

Spolková prokurátorka Sigrid Hegmannová a její spolupracovníci si mimo jiné ode všech německých bezpečnostních úřadů vyžádali případné důkazy o operacích tajných služeb zacílených na Merkelovou. „Výsledek je roven nule. Mnoho povyku pro nic, žádná fakta,“ cituje Focus svůj zdroj.

Vydáno pod