Střety přitvrzují: Donbas hlásí 17 mrtvých, horníci načas uvízli v dole

Doněck - Až tisíc horníků dočasně uvízlo v důlní šachtě při ostřelování mezi ukrajinskou armádou a povstalci v Donbasu. Postupně se je ale podařilo vyprostit. Jde o další doprovodný jev pravděpodobně nejtvrdší vlny bojů od letošního února. Prudké zostření situace hlásí obě bojující strany zejména z obce Marjinka, která leží na linii fronty asi třicet kilometrů západně od Doněcku. Evakuováno už bylo několik set lidí. Na dalších místech boje stále neutichají. Jen za dnešek zemřelo až 17 lidí.

Podle tvrzení vzbouřenců, které nelze nezávisle ověřit, bylo pod zemí kvůli elektrickým výpadkům uvězněno 576 horníků z dolu Zasjaďko v Doněcku. Podobný incident se podle Basurina stal v doněckých šachtách Abakumova a Skočinského, kde zůstalo pod zemí dalších 379 lidí. 

Ostřelování údajně poškodilo i potrubí, které zásobuje vodou tři doněcké obvody. Doněck se dnes podle povstalecké agentury DAN stal terčem silných útoků ukrajinské armády. Zničeno prý bylo několik obytných domů, ostřelování si vyžádalo i oběti na životech. Ve městě je údajně zničeno 37 transformačních stanic a dvě teplárny. 

Fárání v Donbasu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Ukrajinská média ani zdroje z ukrajinské armády ostřelování Doněcku nepotvrzují. Podle Kyjeva se dnes boje spíše soustřeďují do okolí obce Marjinka, která leží asi 30 kilometrů západně od Doněcku. Ukrajinský generální štáb tam podle agentury Unian vydal příkaz povolat z týlu dělostřelectvo, jehož nasazení minské mírové dohody zakazují.

Nové boje v Donbasu dnes v Moskvě komentoval ruský ministr zahraničí Lavrov.„Nechci ani předpokládat, že se někdo snaží zmařit minské dohody, i když se občas zdálo, že v Kyjevě je takových lidí dost,“ řekl Lavrov. „Ti, kdo se snaží vyostřit vojenskou situaci na linii fronty - ať je to kdokoli - záměrně nebo mimoděk blokují pokrok v jednání o všech klíčových politických, hospodářských a humanitárních aspektech,“ řekl ministr.

K bojům u Marjinky se vyjádřil i Kreml. Prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov řekl, že novou konfrontaci vyprovokovala ukrajinská armáda.

Opačného názoru je americké ministerstvo zahraničí, které informace o „spojeném útoku ruských a separatistických sil“ rozhořčily. Mluvčí ministerstva Marie Harfová na tiskové konferenci ve Washingtonu řekla, že útoky na Marjinku jsou nepřijatelné a mohou přijít Rusko draho. „Rusko nese přímou odpovědnost za to, aby zabránilo těmto útokům a prosadilo příměří,“ uvedla mluvčí.

Zpravodaj ČT: Donbas zažívá nejtěžší boje od února (zdroj: ČT24)

Další minská schůzka vyšla naprázdno

Napětí na Donbasu vzrostlo poté, co se v úterý v Minsku konala schůzka takzvané kontaktní skupiny. Skončila ale bez konkrétních výsledků. Obě strany konfliktu se mezitím navzájem obviňují z ostřelování na několika místech kolem frontové linie. Například mluvčí separatistů Eduard Basurin obvinil z útoku na Jenakijeve provládní síly. 

Kyjev aktuálně obvinil povstalce, že používají tanky a děla k útokům na postavení ukrajinských vládních sil západně od Doněcku. Dnes nad ránem prý nepřítel zahájil mohutné bombardování vládních pozic poblíž měst Marjinka a Krasnohorivka. „Nepřítel se snaží postoupit vpřed. Ukrajinské síly všechny útoky odrážejí,“ uvedl armádní mluvčí Andrij Lysenko. 

Povstalci a Rusko kromě toho Kyjev viní z hospodářské blokády Donbasu. Vodohospodářský podnik Luhanskvoda oznámil, že Ukrajina téměř zcela přerušila zásobování regionu vodou. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil separatisty, že separatisté před víkendovým summitem skupiny velkých světových ekonomik G7 na nátlak Ruska chystají novou ofenzivu. 

Od počátku bojů v dubnu 2014 přišlo podle údajů OSN v Doněcké a Luhanské oblasti o život více než 6400 lidí. Příměří uzavřené v polovině února je téměř denně porušováno. V posledních dnech si navíc boje opět vyžádaly několik obětí mezi civilisty.