Nejmocnější ženou světa je Merkelová. Už popáté za sebou

Německá kancléřka Angela Merkelová je podle magazínu Forbes stále nejmocnější ženou světa. Už pátý rok v řadě ji umístil do čela žebříčku stovky vlivných žen. Druhá příčka připadá někdejší šéfce americké diplomacie a prezidentské kandidátce Hillary Clintonové. Následují manželka zakladatele Microsoftu Melinda Gatesová a hned za ní Janet Yellenová, která předsedá radě FEDu a ovládá tak oběh dolaru ve Spojených státech. Na páté pozici je pak Mary Barraová, ředitelka General Motors.

Uprchlíci plující do Evropy přes Středozemní moře, ruské sankce, domácí špionážní skandál, stabilita eurozóny a havárie letadla Germanwings – všechna tato témata musí podle Forbesu řešit první dáma nejen německé politiky Angela Merkelová. Jak ale časopis jedním dechem dodává, příští rok se konají volby do úřadu amerického prezidenta a to by mohlo pro Merkelovou znamenat konec jejího kralování v čele žebříčku nejmocnějších žen. Vystřídat by ji totiž mohla eventuální prezidentka Clintonová.

Podívejte se na 100 nejmocnějších žen světa

Časopis sestavuje žebříček podle toho, nad jakými finančními zdroji mají dané ženy kontrolu. Forbes ale zohledňuje i vliv žen v daných oblastech, ve kterých působí, žebříček se mění také podle zájmu médií a obliby žen na komunitních sítích.

V první pětadvacítce světa najdeme vedle již zmíněných jmen také šéfku Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou (6.), současnou první dámu USA Michelle Obamovou (10.), mediální magnátku a moderátorku Oprah Winfreyovou (12.) nebo jihoamerické prezidentky Brazilku Dilmu Rousseffovou (7.) a Argentinku Cristinu Kirchnerovou (16.).

V první desítce je také několik vrcholových manažerek. Vedle již zmíněné páté Barraové je to na osmém místě výkonná ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergová a v závěsu za ní výkonná ředitelka YouTube Susan Wojcická.

Nejmladší ženou je v žebříčku pětadvacetiletá zpěvačka Taylor Swiftová (64.). Tou nejstarší je pak královna Alžběta II., která je 41. nejmocnější ženou světa.