Dopravní zácpy dohánějí Číňany k šílenství - násilí na vzestupu

Peking - Velká města v Číně jsou čím dál tím ucpanější. Loni stoupl počet soukromých vozů o pětinu - v celostátním měřítku to dělá 105 milionů. Čím víc aut, tím víc frustrace, zloby a také násilí v ulicích. Nedávno jeden muž vytáhl řidičku z auta, mrštil s ní o zem a krutě ji zbil. Po prvotním pobouření kamera ukázala, že žena mu na poslední chvíli zkřížila cestu při výjezdu z dálnice.

Agresivita čínských řidičů roste (zdroj: ČT24)

Veřejnost, která nejprve se zbitou Číňankou sympatizovala, se obrátila proti ní. Zatímco řidič čeká ve vězení na verdikt, rozproudila se debata o bezohledném řízení. Na čínských silnicích totiž každý rok zemře přes 200 tisíc lidí.

Za poslední tři roky policie eviduje víc než sto milionů incidentů kvůli agresi za volantem. Nejčastěji pramení ze zběsilého střídání pruhů, předjíždění a neschopnosti dát přednost.  

Úřady proto zpřísňují pravidla a zvyšují pokuty. Do jedné z autoškol v Pekingu se za jediný měsíc zapsalo deset tisíc studentů. Učí se tomu, čemu vláda říká „bezpečné a civilizované řízení“. „Pokud se nacpete před ostatní, budou to dělat všichni a nikdo se nikam nedostane. Jenom když změníte přístup, agrese na silnicích může zmizet,“ podotkla studentka autoškoly Čao Čchien. 

S miliony nových aut a čerstvými řidiči, kteří každoročně vyrážejí na silnici, přitom panují obavy, že chaos a násilí v ulicích nakonec stejně převládnou.