IS už je v historické části Palmýry, ovládá polovinu Sýrie

Palmýra - Islámský stát (IS) už má pod kontrolou celou syrskou Palmýru – obsadil i historickou část města. Při bojích padlo přes noc sto vojáků. Podle ochránců lidských práv zatím nejsou zprávy o ničení památek. Radikálové dobyli také leteckou základnu a vězení poblíž Palmýry. Provládní síly se už z místa stáhly. Podle zdrojů z Londýna ovládají radikálové z IS už polovinu Sýrie. Jde ale spíš o řídce obydlené oblasti.

Asadovi vojáci se z Palmýry a okolí stáhli poté, co byla evakuována většina obyvatel města. Běžně zde žije asi 70 tisíc lidí, kvůli občanské válce ale číslo postupně rostlo, protože do Palmýry přicházeli uprchlíci.  

Podle Damašku povolal IS na pomoc posily a do historického města vpadl z jihu. Chce si z něj udělat základnu. Přes noc zemřelo během střetů sto vojáků. Radikálové ovládli i ropné pole severovýchodně od Palmýry. „Nebudete v bezpečí, dokud my budeme naživu. A my milujeme smrt stejně, jako vy milujete život,“ podotkl jeden z bojovníků IS.

Video: Islamisté slaví své vítězství v Palmýře - obřadně pálí plakát s prezidentem Bašárem Asadem:

Břetislav Tureček, analytik

„Palmýra je první velké město v Sýrii, které Islámský stát dobyl na vládě, nikoli na jiných povstaleckých frakcích. Síly syrské vlády se tenčí. Asad čelí široké škále opozičních skupin a ztrácí půdu pod nohama. Jde také o přeskupování loajality místních obyvatel. V kmenových společenstvích vůdci rozhodují, co je pro ně v danou chvíli důležitější – s kým je pro ně v tu chvíli přínosnější se spojit, aby kmen přežil.“

Radikálům pomohli příznivci z města 

Místní obyvatelé popsali, jak se islamisté ve městě zorientovali. „Jsou tu lidé z města, kteří se připojují k Islámskému státu. Přivedli sem ozbrojence a pomohli jim. Bez jejich pomoci by nevěděli, kam jít, kterou ulicí se dát a jaké budovy jsou klíčové,“ konstatoval svědek. 

Co se bude dít dál?

„Podobně jako v jiných oblastech nastává na nějakou dobu bezvládí, než se podaří stabilizovat režim – v tomhle případě bohužel pod taktovkou islámských extremistů. Ulice se pak vyprázdní, lidé se snaží zůstávat mimo oblasti bojů,“ konstatoval zpravodaj ČT Jakub Szántó. Otázkou podle něj zůstává, jestli nebyly narušeny rozvody elektrické energie nebo vody. Szántó připomněl osud jiného syrského města Aleppo, kde mají lidé bez těchto základních věcí velmi složitý život.

Památkáři ještě na poslední chvíli stačili odvézt do bezpečí stovky soch, většina památek ale přesunout nelze.  V ohrožení zůstávají trosky chrámu, divadlo, vítězný oblouk, kostely a pohřebiště. „Je to celosvětová bitva,“ upozornil syrský šéf památek Maamoun Abdul Karim, který vyzval arabskou koalici vedenou Spojenými státy, aby islamistům nedovolila zničit starověké město. 

Islamisté považují památky za symbol modlářství. Při svém postupu Irákem zdevastovali například mosulské muzeumHatru nebo starověké město Nimrúd. Palmýra už přitom utrpěla škody během občanské války, která trvá v zemi od roku 2011. 

  • Syrské město Palmýra je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Bylo jedním z výjimečných míst starověkého světa. Zastavovaly se tu karavany putující po někdejší obchodní cestě spojující Čínu, Indii a Persii s oblastí Středomoří. 

S dobytím Palmýry je nyní pod kontrolou IS přes 95 tisíc kilometrů čtverečních syrského území, což je polovina Sýrie. Jde ale spíš o řídce obydlené oblasti - větší a ekonomicky významnější města jsou na západě země. IS na druhou stranu ovládá téměř všechny syrské zdroje ropy a plynu.

Odpor vůči postupu povstaleckých skupin je přitom stále slabší. „Syrské ozbrojené síly bojují na příliš dlouhé frontě, jsou pod příliš velkým tlakem. Dochází k materiálnímu, ale především lidskému opotřebení. Objevují se informace, že sunnitský arabský sektor pod dojmem neúspěchů už není ochoten posílat mladé muže do syrské armády,“ okomentoval zpravodaj ČT Jakub Szántó ústup Asadových vojáků.

Ředitelka UNESCO Irina Bokovová

„Palmýra je místo v poušti s mimořádným významem pro světové dědictví a jakékoli její ničení bude nejenom válečným zločinem, ale také nesmírnou ztrátou pro lidstvo. Je třeba, aby Rada bezpečnosti, všichni političtí představitelé stejně jako náboženští vůdci předešli tomuto ničení. Jde o kolébku lidské civilizace, která náleží celému lidstvu. Palmýra ukazuje, jak se jednotlivé kultury ovlivňují a navzájem obohacují.“

UNESCO vyzvalo k okamžitému ukončení bojů v okolí Palmýry:

Bagdád chce dobýt zpět Ramádí

Pro IS je Palmýra strategický bod v oblasti, která sousedí s iráckou provincií Anbár. Tam se bojuje o Ramádí, jež radikálové obsadili o víkendu. Vládní síly s šíitskými milicemi chystají protiútok na základně třicet kilometrů od města. „Osvobození Ramádí je otázkou několika dní. Přípravy jsou ve všech ohledech v konečné fázi. Osvobodíme město i díky velmi pozitivnímu a účinnému faktoru, kterým je zapojení koaličních sil a nepřetržité bombardování ze vzduchu,“ podotkl mluvčí společného operačního velení irácké armády Saad Maan. 

Koalice vedená Spojenými státy provedla od úterka na cíle radikálů v Iráku a Sýrii několik desítek náletů. V provincii Hasaká při nich zahynulo od pondělí až 200 členů IS.