Porošenko: Ukrajina je ve skutečné válce s Ruskem

Kyjev - Ukrajina je ve skutečné válce s Ruskem a měla by se připravit na ruskou ofenzivu. V rozhovoru pro BBC to řekl ukrajinský prezident Petro Porošenko s tím, že svému ruskému protějšku nedůvěřuje – nezbývá mu ale nic jiného než s Vladimirem Putinem jednat.

Proruští separatisté dobyli během uplynulého roku značnou část východu Ukrajiny a vytvořili samozvané lidové republiky v Luhanské a Doněcké oblasti. Západ Rusko opakovaně obviňuje, že rebely zásobuje zbraněmi i vojáky, Moskva to ale spolu s povstalci vytrvale odmítá. 

O aktivní roli Ruska na Ukrajině má podle Kyjeva svědčit i zajetí dvou ruských vojáků, kteří na videu potvrdili, že aktivně působí v ruské armádě. Moskva přitom tvrdí, že „v okamžiku zadržení 17. května nebyli ve stavu ruské armády“. Mluvčí ruského ministerstva obrany nicméně připustil, že dříve sloužili v jedné z jednotek ruských ozbrojených sil.

  • "Aby bylo jasno – tohle není boj s Ruskem podporovanými separatisty, ale skutečná válka s Ruskem. Skutečnost, že jsme zajali vojáky ruských speciálních sil, je silný důkaz," konstatoval Porošenko.    

Ukrajinský prezident si myslí, že Moskva plánuje letní ofenzivu. „Měli bychom být připraveni. Nesmíme jim dát ani malou šanci k provokaci. To bude jejich odpovědnost,“ podotkl Porošenko. Dobýt zpátky Donbas chce prezident nejen vojenskými prostředky – diplomacie je podle něj jedinou cestou z krize. 

Petro Porošenko
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Markus Schreiber

Generální tajemník NATO v úterý vyzval Moskvu k ukončení cvičení v blízkosti ukrajinských hranic. Rusko žádal o větší transparentnost, pokud jde o jeho vojenské aktivity. 

Ukrajinci si prý přejí patřit do „velké evropské rodiny“

Podle Porošenka je skutečnou příčinou války skutečnost, že ukrajinský lid vyšel do ulic, aby požadoval podpis dohody s Evropskou unií. Proti bylo pouze Rusko.

„Ale neptám se Ruska o svolení, zda smíme do Evropy. Ptám se Ukrajinců, co si přejí. A oni si přejí být součástí velké evropské rodiny,“ podotkl. „Jsem skutečně šťastný, že EU drží dveře pro Ukrajince otevřené. A právě to bylo skutečnou příčinou války. Právě to vedlo před rokem k anexi Krymu,“ řekl Porošenko. Ta podle něj způsobila katastrofu mezi krymskými Tatary, „podobnou genocidě“. 

Porošenko o svých snech 

„Až nebudu prezident, chci se stát členem parlamentu, Evropského parlamentu. Až Ukrajina bude členem EU - a udělám pro to vše, co je možné (…). Více než 70 procent Ukrajinců je rozhodně pro EU.“  

Ukrajina bude podle Porošenka bojovat, ale hlavním cílem je mír. Jeho dosažení vyžaduje dvě věci: uzavření hranice pro ruská vojska a zbraně a stažení všech ruských sil - bez nich by k žádné občanské válce nedošlo, zdůraznil prezident.

Obětí přibývá - příměří navzdory

Příměří na východě Ukrajiny měly zajistit únorové dohody z Minsku, na řadě míst ale pokračují boje. Z porušování dohod se obviňují obě strany konfliktu. Místy jsou prý používány i těžké zbraně, které měly být dávno z bojové linie staženy.

Porošenko minulý týden prohlásil, že od uzavření příměří bylo zabito přes 80 ukrajinských vojáků. Celkem podle OSN zemřelo od začátku bojů na východě Ukrajiny v dubnu loňského roku přes 6 tisíc lidí. Porošenko ale hovoří až o sedmi tisících obětí.

Kyjev je ve válce s Ruskem, říká Porošenko (zdroj: ČT24)
Vydáno pod