Erdoganův poradce ho zkopal, teď vyfasoval horník pokutu

Istanbul – Turecký horník, jehož loni na jaře zkopal na demonstraci poradce tehdejšího premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, zaplatí pokutu 5 tisíc korun za agresivní chování - dovolil si kopnout do vládního auta. Video, na němž poradce kope do horníka, obletělo svět a poradce přišel o místo. Práci ztratil po protestech i horník.

Loni v květnu vyhnalo havíře do ulic neštěstí, které si vyžádalo 300 obětí. Horníci si stěžovali na špatné podmínky v dolech. Turecký premiér ale na protestech prohlásil, že podobná neštěstí k jejich práci patří.

Horníka Erdala Kocabiyika premiérova slova tak rozlítila, že kopl do jednoho z vládních vozů. Za to jej tvrdě zpacifikovali dva vojáci. S kopanci se pak přidal i Erdoganův poradce Yusuf Yerkel. 

Po incidentu byl Yerkel propuštěn. Ke všeobecnému znechucení přispělo, že si poradce obstaral zdravotní potvrzení, kterým dokazoval, že mu dotyčný demonstrant způsobil zranění.

Poradce Erdogana napadl havíře (zdroj: ČT24)

Úřady poradcovo počínání dál neřešily, trestu se ale dočkal Kocabiyik. Po protestech přišel o práci a zaplatit má nyní 548 lir (přes 5000 korun) za kopnutí do vozu. „Můj manžel byl zkopán a aby to bylo ještě horší, tak ho ještě pokutovali… Spíše, než aby dali pokutu poradci,“ postěžovala si televizní stanici Fox horníkova žena. Pokuta odpovídá zhruba polovině minimální mzdy, což prý způsobí rodině značné potíže.