O práci na Expu byl zájem - ale mohl být větší

Milán – Zájem o práci na světové výstavě Expo v Miláně nakonec nebyl tak velký, jak se očekávalo. Námitky, že Italové zlenivěli a že nezaměstnanost mezi mladými, která dosahuje skoro 43 procent, není náhoda, nicméně uchazeči odmítají: neperspektivní a leckdy nudná práce na půl roku podle nich nijak neřeší jejich situaci v zemi, kde se skoro nedá najít nové místo.

Expo mělo přinést desítky tisíc nových pracovních míst. Pro hospodářství zmítané vysokou nezaměstnaností by to zvlášť mezi mladými znamenalo velkou vzpruhu a jistotu příjmu aspoň na půl roku, takové odhady se ale ukázaly nakonec jako zbožná přání - míst bylo k dispozici podstatně méně, o to větší o ně ale byl zájem. O necelých šest tisíc pořadatelských postů se ucházelo 225 tisíc Italů, ještě větší počet zájemců přitom odrazovaly základní podmínky přijetí. Pro zastávání jakékoli funkce zajišťující chod Expa požadovali organizátoři vysokoškolské vzdělání a dobrou znalost angličtiny.

Cenu zlata měla pro většinu uchazečů i nudná práce bez větší perspektivy - zvlášť pro ty, kdo byli bez práce několik let. Velký poprask ale nedávno způsobila zpráva, že zájem o místa na Expu zase tak žhavý nebyl. Osmdesát procent lidí vybraných v prvním kole od zaměstnání ustoupilo těsně před podpisem smlouvy. Až při závěrečném pohovoru se totiž často dozvěděli, co přesně jejich práce obnáší - a hlavně, že by ji třeba současně se studiem časově nezvládali. Leckdy se jim nelíbily ani nabízené podmínky: 40 hodin týdně, bez dovolené, práce i o svátcích, vše v průměru za 1400 eur měsíčně.

Ze všech stran se teď ozývá, že Italové zlenivěli a že nezaměstnanost mezi mladými, která dosahuje skoro 43 procent, není náhoda. Dotčení se ale brání: práce na půl roku, která jim nijak neusnadní přístup ke stálému zaměstnání, nepředstavuje v jejich očích žádné řešení.

Světová výstava Expo 2015, jejíž moto zní Potraviny pro planetu, energie pro život, otevřela své brány 1. května. Vystavuje tu 145 zemí, své úspěchy ve vědě a technice představuje ve svém pavilonu i Česká republika.

Zájem Italů o práci na Expu nebyl tak žhavý (zdroj: ČT24)