V Jemenu zavládne pětidenní příměří, souhlasili povstalci

Saná – Šíitští povstalci v Jemenu souhlasili s návrhem Saúdské Arábie na pětidenní humanitární příměří. Koalice pod vedením Saúdské Arábie mezitím v noci pokračovala s nálety, terčem byla rezidence někdejšího prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Proti náletům protestovaly v jemenské metropoli tisíce lidí.

Koalice zemí vedená Saúdskou Arábií zahájila nálety 26. března, když šíitští povstalci začali ohrožovat přístavní město Aden. V dubnu intenzitu leteckých úderů zmírnila. Příměří by mělo umožnit zásobování obyvatelstva a dopravu humanitární pomoci.

Rijád v konfliktu podporuje vládu prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, který do Saúdské Arábie uprchl. Šíitské povstalce považuje sousední království za vykonavatele vůle Íránu, odkud se jim dostává podpory.

Proti náletům koalice protestovaly v hlavním městě Jemenu tisíce lidí, kteří se stavějí na stranu povstaleckých šíitských milic. „Vyrazili jsme do ulic proti nepříteli, proti blokádě jemenského lidu. Budeme bojovat a bránit. Obětujeme naše duše Jemenu a neutečeme,“ prohlásil jeden z účastníků demonstrace.

V Jemenu by měly na pět dní utichnout zbraně (zdroj: ČT24)

V hlavním městě Saná ostřeluje koalice zejména příletové dráhy letiště. Během posledních dní se však nálety soustředily na severní provincie. „Letecké údery cílily na kontrolní a velící střediska vůdců Húsiů. Zaměřily se na sedmnáct z nich a na organizace, které pod ně spadají,“ uvedl mluvčí jemenské operace Ahmed Asseri.

Obyvatele města Saada koalice vyzvala k evakuaci. Šíitští povstalci jim však podle mluvčího v odchodu bránili. „Nade vší pochybnost máme prokázané, že milice bránily jemenským obyvatelům v evakuaci,“ nechal se slyšet Asseri.

Proti náletům u města Saada se postavil i humanitární koordinátor OSN, podle něhož plošné bombardování tak hustě obydlených míst odporuje mezinárodnímu právu. A to bez ohledu na to, že byli obyvatelé na letecké útoky upozorněni předem.

Humanitární situace v Jemenu se rychle zhoršuje. Distribuci pomoci komplikuje akutní nedostatek pohonných hmot. OSN proto do Jemenu poslala loď s pomocí, která zakotvila v přístavu Hudajdá. Veze 300 000 litrů benzinu a nafty. Ještě v neděli by mělo dorazit další plavidlo OSN s humanitárním nákladem.

Do Hudajdy posílá loď s 2200 tunami humanitární pomoci také Írán. Saúdská Arábie ovšem tvrdí, že Írán humanitární pomoc pouze předstírá a ve skutečnosti šíitům posílá zbraně. Z tohoto důvodu také saúdskoarabská letadla zničila zmíněné přistávací dráhy na letišti v Saná, aby je Íránci nemohli používat.