Ebola dál slábne, západ Afriky uvolňuje přísná opatření

Konakry – Největší zdravotní postrach roku 2014 výrazně slábne. Například Libérie, jeden ze tří nejvíce zasažených států, už sedm týdnů nehlásí žádný nový případ eboly. Pozitivní trend lze vidět i v sousední Sieře Leone – po třičtvrtě roce se tam otevřely školy. Podle OSN navíc pominulo nejhorší riziko, že se nemoc rozšíří dál do světa.

V minulém týdnu přibylo pouze 30 nových případů, což je nejméně za poslední rok. Pro srovnání: když byla epidemie na svém vrcholu, přibývalo týdně i několik stovek nakažených. Loni v srpnu vyhlásila WHO kvůli ebole v západní Africe mezinárodní stav nouze. Tehdy počet obětí v Guineji, Sieře Leone a Libérii dosahoval tisícovky. Podle posledních údajů si epidemie, která vypukla v prosinci 2013 v Guineji, vyžádala celkem přes 10 tisíc obětí.

V úterý po devíti měsících se začalo vyučovat na školách v Sieře Leone uzavřených dosud kvůli epidemii eboly. Vláda nyní zrušila poplatky na státních školách, aby 1,8 milionu žáků přilákala zpět do lavic. Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) vybavil školy mýdlem, vodou a teploměry, neboť horečka je jedním z příznaků eboly. Podle ředitele místní pobočky humanitární organizace World Vision Leslieho Scotta se i přes dnešní nízkou účast dá očekávat, že děti se do škol postupně vrátí. V Sieře Leone se v prvním dubnovém týdnu objevilo pouze devět nových případů, zatímco ještě v prosinci to bylo pět set.

Ebola na ústupu (zdroj: ČT24)

Počet nakažených mimo západní Afriku se prakticky zastavil. Ještě před několika měsíci ale jednotlivci ebolu zanesli i do západních států. Obávané celosvětové epidemii nicméně přísný postup zdravotníků zabránil.

Nákazu krvácivou horečkou prošetřovalo také Česko. První ze tří pacientů s podezřením na ebolu skončil před šesti měsíci ve specializovaném bioboxu na pražské Bulovce. V ostrém provozu prověřili tehdy lékaři to, co do té doby jen cvičili. Do biovaku a stanu přenášeli českého podnikatele, který si po návratu z Libérie začal stěžovat na horečky. Péči o infekčního pacienta přesto zdravotníci z Bulovky dál trénují, a to minimálně jednou měsíčně.

Boj s ebolou
Zdroj: ČT24/ČTK/PA/Owen Humphreys

Epidemie urychlila hledání léku

V posledních měsících se také testovalo hned několik látek s jediným cílem – nalézt lék na obávanou chorobu. Během epidemie se hodně mluvilo o ZMapp. Dva Američané a jeden Brit se po jeho podání vyléčili, liberijský doktor a španělský duchovní naopak zemřeli. Jeho účinky tak zůstávají nejasné.

Další náznak přišel ze Spojených států: tamní vědci slibovali tentokrát typ vakcíny, kterou testovali přímo na Afričanech. Principem bylo vyvolání alergické reakce, která by v těle povzbudila imunitní systém a tvorbu protilátek. První náznaky analýz jsou prý slibné, pro prověření jsou ale třeba další série testů.

Vydáno pod