Fico: Uznat Kosovo? Na to nejsme připraveni

Bratislava – Slovensko stále není připraveno přijmout samostatnost Kosova. Oznámil to slovenský premiér Robert Fico po schůzce se šéfem srbské vlády Aleksandarem Vučičem. Bratislava naopak bez podmínek podporuje otevření prvních kapitol v procesu přístupu Srbska do Evropské unie.

  • Kosovo vyhlásilo jednostranně nezávislost na Srbsku v roce 2008. Srbsko i kosovští Srbové prohlásili, že svrchovanost Kosova nikdy neuznají. Samostatnost této bývalé srbské provincie ale již uznala zhruba polovina členských států OSN a většina členských zemí EU.
  • Nezávislé Kosovo naopak odmítají uznat většinou ty státy, které řeší problém s početnými menšinami. Z evropských zemí je to Rusko, Řecko, Slovensko, Španělsko, Ukrajina, Rumunsko, Kypr, Moldavsko, Bělorusko, Bosna a Hercegovina.

„Stejně jako Srbsko ani Slovensko nemá dnes důvod pro změnu své pozice, co se týče Kosova. Nejsme připraveni přijmout samostatnost Kosova,“ uvedl Fico na tiskové konferenci. Tento postoj podle něj neznamená, že by Bratislava chtěla blokovat řešení problémů každodenního života obyvatel Kosova. „Velmi jasně bych oddělil každodenní život lidí od mezinárodního práva,“ doplnil.  

Předseda srbské vlády pak poděkoval Slovensku za podporu. Postoj Bělehradu ohledně nezávislosti Prištiny je podle něj neměnný, což ale podle něj nebrání vzájemným rozhovorům s Albánci.   

Slovenský premiér Robert Fico vystoupil 13. března v pražském Kongresovém centru na volebním sjezdu ČSSD.
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Slovensko se staví k osamostatnění bývalé jihosrbské provincie dlouhodobě odmítavě. Podle pozorovatelů to souvisí s obavami, že by kosovský příklad mohl vyvolat snahy o napodobení u příslušníků maďarské menšiny na jihu Slovenska. Současný prezident Andrej Kiska se ale před loňskou volbou hlavy státy dostal s Ficem do sporu. Podle Kisky by Slovensko nezávislost Kosova uznat mělo.

Česká vláda uznala nezávislé Kosovo v květnu 2008. Tehdejší premiér Mirek Topolánek, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg i vicepremiér pro evropské záležitosti Alexandr Vondra uvedli, že oddělení Kosova od Srbska je sice problematický, ale nevyhnutelný krok.  

„Politika ČR vychází z přesvědčení, že uznání nezávislosti Kosova posílí celkovou stabilitu v oblasti a umožní východisko z neudržitelného provizoria,“ uvedlo tehdy ministerstvo zahraničních věcí. Vláda předpokládala, že uznáním kosovské nezávislosti napomůže zemím západního Balkánu v přípravách na začlenění do evropských a euroatlantických struktur.  

Fico po schůzce se srbským premiérem prohlásil, že Srbsko je připraveno na otevření prvních kapitol v přístupových jednáních s EU. „Chápu, že pro některé členské země jsou určité kapitoly důležitější než jiné. Ale nestavěl bych jako podmínku, že bychom měli začít kapitolami, které se týkají právního státu. Je naší povinností podporovat každého, kdo se chce připojit k Evropské unii,“ řekl Fico. V tomto ohledu jsou s Kiskou zajedno. Podle prezidenta je evropská perspektiva jediným způsobem, jak trvale zajistit stabilitu a prosperitu celého regionu.