Soud zprostil obvinění Australana vězněného na Guantánamu

Sydney/Miami – Americký odvolací soud zprostil všech obvinění Australana Davida Hickse, který byl prvním vězněm zadržovaným na Guantánamu, jenž byl shledán vinným z podpory terorismu. Odvolací soud se rozhodl rozsudek zrušit, protože Hickse odsoudil vojenský soud, aniž by byl obžalován z válečného zločinu. Hikcs navíc tvrdí, že se přiznal jen aby ukončil mučení, kterému na Guantánamu čelil.

Hicks byl zajat v roce 2001 v Afghánistánu, kde pobýval ve výcvikových táborech teroristické sítě al-Káida a setkal se také s tehdejším vůdcem této sítě Usámou bin Ládinem. Ve věznici na americké základně Guantánamo na Kubě strávil Hicks více než pět let. V roce 2007 se před vojenským soudem přiznal k materiální podpoře terorismu a Spojené státy ho vydaly do Austrálie, aby si tam odpykal devítiměsíční trest.

Odvolací soud ale verdikt vojenského soudu z roku 2007 zrušil. Uvedl, že Australan nebyl obviněn z válečného zločinu, a tudíž neměl stanout před vojenskou komisí. Středeční jednomyslný výrok odvolacího soudu tak změnil rozhodnutí, které bylo považováno za jeden z mála úspěchů stíhání vězňů z Guantánama. Mluvčí Pentagonu nicméně uvedl, že Spojené státy se proti verdiktu odvolacího soudu neplánují odvolat.

Věznice v Guantánamu
Zdroj: ČTK/AP/Charles Dharapak

Hicks: Přiznal jsem se jenom proto, aby už skončilo mučení

Na tiskové konferenci v Sydney dnes devětatřicetiletý Hicks prohlásil, že na toto rozhodnutí čekal léta. „Je to úleva, že to mám za sebou. Z politických důvodů jsem byl vystaven po dobu pěti a půl roku fyzickému a psychickému týrání, což mě bude provázet po zbytek života,“ dodal.

Oficiální omluvu prý Hicks žádat nebude, naznačil nicméně, že by měl dostat odškodné za léčení, které potřebuje „aby se vzpamatoval z mučení“. Hicks tvrdí, že byl na Guantánamu mučen, a že se přiznal jen proto, aby dosáhl propuštění. „Byl jsem držen roky v cele v mrazivých podmínkách, nemohl jsem se pohybovat ani cvičit. Tělesný stav člověka se za takových pět a půl roku zhorší i bez ostatního mučení, jako je bití,“ uvedl.

Podle Hicksova obhájce Stephena Kennyho výrok odvolacího soudu potvrdil, že Australan nedělal nic, co by v době, kdy byl zajat, bylo nezákonné. „Nedělal nic, co by bylo v rozporu s australským, mezinárodním či americkým právem,“ řekl. Americké civilní soudy rozhodly, že materiální podpora terorismu nemůže být považována za válečný zločin v případech před rokem 2006, kdy byly přijaty nové zákony.

John Howard, který působil jako předseda australské vlády v době, kdy pobýval Hicks na Guantánamu, konstatoval, že „australská vláda nedluží Hicksovi žádnou omluvu“. „Nic to nemění na skutečnosti, že se sám přiznal k tomu, že podstoupil výcvik al-Káidy a při několika příležitostech se setkal s Usámou bin Ládinem, jehož označil za svého bratra,“ zdůraznil.

Pro Hickse rozhodnutím odvolacího soudu končí kauza, která začala v roce 2000 cestou do Pákistánu, kde se připojil k islamistické skupině Laškare tajjaba a zúčastnil se útoku na indické vojáky. V Afghánistánu byl po americké invazi v roce 2001 zajat Severním spojenectvím, které bojovalo společně s mezinárodními jednotkami proti Talibanu, a předán americkým silám.

Australan byl zbaven viny z podpory terorismu (zdroj: ČT24)