Saúdské úřady propustily kolegyni bičovaného blogera Badávího

Rijád - Po více než třech měsících vězení propustili v Saúdské Arábii na svobodu lidskoprávní aktivistku Suád Šamáríovou, která spolu se známým blogerem Raífem Badávím založila diskusní fórum o svobodě a lidských právech. O jejím propuštění informovala její dcera Sarah Rimalyová.

Šamáríovou zatkli loni koncem října poté, co zveřejnila komentáře, které byly údajně namířené proti islámu. Kromě toho na Twitteru publikovala mikroblogy kritizující muslimské náboženské vůdce. Zadržována byla v ženské věznici v Džiddě na pobřeží Rudého moře. Propuštěna byla před třemi dny poté, co se písemně zavázala, že „zredukuje své aktivity“ v lidskoprávní oblasti, upřesnila její dcera. Šamáríová je prý víceméně v pořádku, má prý jen nedostatek živin, protože musí držet speciální dietu.

Šammáríová je spoluzakladatelkou webové stránky Liberal Saudi Network spolu s blogerem Raífem Badávím. Ten dostal loni v listopadu za urážku islámu deset let vězení a 1 000 ran bičem. Bičování má být rozloženo po 50 ranách, poprvé byl trest veřejně vykonán na 9. ledna. Měl se opakovat každý pátek, k tomu ale zatím nedošlo. K odkladu došlo ze zdravotních důvodů, protože se odsouzenému nezacelily rány. Trest vyvolal po celém světě pobouření.

Nový saúdskoarabský král Salmán minulý čtvrtek oznámil částečnou amnestii, která se však netýká ani Badávího ani Šamáríové.

Vydáno pod