Litva zadržela údajné ruské špiony. Jednoho ze základny NATO

Vilnius - Litevské bezpečnostní jednotky poslední den roku 2014 zadržely několik lidí, kteří čelí podezření ze špionáže pro cizí stát. Ačkoli úřady oficiálně neoznámily, pro jakou zemi skupina pracovala, prokuratura nevylučuje, že to bylo Rusko, napsal magazín Newsweek.

Mezi zadrženými je i jistý důstojník, který působil na letecké základně Severoatlantické aliance v litevském městě Šiauliai, kde se věnoval plánování letů. Šéf parlamentního výboru pro obranu a národní bezpečnost Artúras Paulauskas podle portálu polskieradio.pl prohlásil, že je pravděpodobné, že zmíněný důstojník předával Rusku informace ze základny. „Jsou dva státy, které zaměřují své zpravodajské služby proti nám, a to Rusko a Bělorusko,“ uvedl Paulauskas.

Podezřelé agenty - převážně ruské - v minulém čtvrtletí odhalily i další pobaltské státy a Polsko. Skandinávské a pobaltské státy hlásí nárůst vzdušných incidentů, při kterých ruská vojenská letadla bez povolení vstupují do cizích vzdušných prostorů.

Newsweek k nejnovějšímu případu poznamenal, že ruští agenti v Evropě jsou nyní nejaktivnější od konce studené války. Vztahy mezi Západem a Moskvou jsou kvůli krizi na Ukrajině vyhrocené. Rusku vadí i snahy bývalých sovětských republik o ekonomickou nezávislost na Moskvě, ta byla také jedním z důvodů, proč Litva přijala euro. K eurozóně se připojila dnes.

Litva odhalila špiony, nejspíše ruské (zdroj: ČT24)
Vydáno pod