Zapalování olympijského ohně krátce přerušil protestující za lidská práva

Olympia - Slavnostní ceremoniál zažehnutí olympijského ohně, který provázely projevy povolaných řečníků, krátce přerušila skupinka demonstrantů. Během řeči ředitele výkonného výboru her pekingské olympiády Liu Xi se jeden demonstrant dostal přímo k řečnickému pultíku a na kamery přenášející vysílání do celého světa několikrát zamával vlajkou se vzkazem vyjadřujícím podporu utlačovanému Tibetu. Policie okamžitě protestující odvedla.

Dle agentur se jednalo o 48 letého Tibeťana. Předvedeni byli ještě tři jeho komplicové. Desítkám dalších protestujících prý police díky posílení dozoru v komplikacích ceremoniálu zabránila. K incidentu se vzápětí přihlásila pařížská organizace Reportéři bez hranic. 

O několik desítek minut později došlo k dalšímu protestnímu aktu, když si
tibetská žena zahalená do červené látky lehla na cestu před běžce s
pochodní poblíž Olympie. Další protestanti skandovali hesla "Svobodný
Tibet„ a “Hanba Číně".

To byl ale jediné neočekávané momenty pondělního dopoledne ve starověkém řeckém chrámu zasvěcenému bohyni Héře. V 10:45 středoevropskéhho času byla zažehnuta pochodeň z rukou řecké herečky Marie Nafplituové v roli antické kněžky, tradičním způsobem pomocí slunečního paprsku a parabolických zrcadel.

První, kdo má tu čest poslat olympijské poselství dál je řecký atlet Alexandros Nikolaidis, stříbrný medailista z poslední letní olympiády. Než oheň přejde do čínských rukou, čeká jej týdenní cesta po Řecku. 

Pochodeň se vydá na 138 dní dlouhou cestu, na jejímž konci bude 8. srpna zahájení her v Pekingu. Symbol her urazí 137 tisíc kilometrů a běžci s pochodní budou k vidění v 21 zemích pěti kontinentů. Poprvé bude oheň vynesen i na Mount Everest, ale v Tibetu lze vzhledem k nedávným událostem očekávat další vlnu protestů.