Manželský pár stanul ve Francii před soudem za osm sexuálních vražd

Paříž - V severofrancouzském městě Charleville-Mézieres byl dnes zahájen proces s Michelem Fourniretem, který je obviněn ze sedmi vražd dívek a mladých žen a ze stejného počtu únosů a znásilnění nebo pokusů o ně. Jeho manželka Monique Olivierová je obviněna z jedné vraždy a ze spoluviny na nejméně čtyřech dalších. Oběma hrozí doživotní vězení. Fourniret patří k nejhorším francouzským zločincům minulých sta let.

Oba byli zahájení procesu přítomni. Šestašedesátiletý Fourniret ale odmítl odpovídat na otázky soudce a nedovolil, aby byl fotografován. Jeho o sedm let mladší a napůl nepřítomně vypadající žena se obojímu podvolila.

Fourniret na veškeré otázky odpovídal ukázáním listu papíru, na který napsal „bez zavřených dveří zašitá ústa“, jinými slovy „dokud nebude vyloučena veřejnost, nic neřeknu“. Nakonec promluvil jen proto, aby soudci předal dlouhý rozklad, který si pro dnešní zasedání připravil. Chtěl ho prý přečíst, ale protože se líčení nekoná za zavřenými dveřmi, rozhodl se opačně a žádá soudce, aby ho přečetl rodinám.

Fourniret své zločiny během vyšetřování přiznal, ale neprojevil nad nimi žádnou lítost. Jeho advokát Philippe Jumelin dnes televizi BFMTV řekl, že Fourniret se u soudu nechce hájit.

Příbuzných obětí přijelo do Charleville-Mézieres asi padesát. Jejich obhájci v rozhovorech pro francouzské zpravodajské televize řekli, že pozůstalí považují dnešní Fourniretovo chování za další urážku a za známku toho, že si chce s jejich utrpením zahrávat.

Vraždy byly spáchány v letech 1987 až 2001 ve Francii a v Belgii. Byly motivovány sexuálně. Fourniret totiž vyhledával panny. Obětem bylo od dvanácti do jednadvaceti let. Olivierová manželovi pomáhala je nahánět a v některých případech i zabíjet. Pomoc mu prý slíbila výměnou za to, že on zavraždí jejího prvního manžela.

Podle odborníků citovaných francouzskými médii je pomoc manželky manželovi při jeho sexuálních zločinech něco ojedinělého. Advokáti Olivierové chtějí založit její obhajobu na tvrzení, že byla manželem manipulovaná a bála se ho. Jeden z nich dnes řekl, že jeho mandantka chce požádat rodiny obětí o odpuštění.

Pár byl dopaden v roce 2003, když se jedné dívce, kterou unesl, podařilo utéct a pak poznat auto, ve kterém byla vezena. Dívka, dnes osmnáctiletá, má před soudem svědčit.

Během vyšetřování byla na základě Fourniretových údajů těla některých obětí nalezena. Krátce před zahájením procesu bylo proti němu zahájeno vyšetřování v souvislosti s dalšími dvěma vraždami, ty však popírá.

Ve Francii se procesu věnuje mimořádná pozornost. Sám Fourniret říká, že jich spáchal osm, a jeho manželka vyšetřovatelům řekla, že se dopustil jedenácti. Na rozdíl od ní on prý manželku během vyšetřování z ničeho neobvinil.

V Charleville-Mézieres se akreditovalo kolem čtyř set novinářů, mnozí z nich z Belgie. Proces sledují na obrazovkách ve třech speciálně pro ně upravených sálech přísně střeženého soudního paláce.