Další protesty Tibeťanů v Nepálu, Čína ostře napadla dalajlamu

Peking/Káthmádnú - Několik stovek exilových Tibeťanů dnes znovu demonstrovalo před čínským velvyslanectvím v nepálském hlavním městě Káthmándú. Nepálská policie 227 účastníků protestu zadržela. Po zjištění totožnosti budou prý navečer opět propuštěni.

Demonstrace Tibeťanů před čínským zastupitelstvím v Nepálu, zejména před vízovou kanceláří čínské ambasády, se konají už od poloviny března každý den. Děje se tak na protest proti násilnému potlačení protičínských nepokojů v Lhase a proti čínským výpadům vůči dalajlamovi.
 
Čína dnes ostře napadla dalajlamu, když zveřejnila anonymní „přiznání“ údajného tibetského demonstranta z uplynulých dní, které viní dalajlamu a exilovou vládu z podněcování nepokojů ve Lhase. Agentura Nová Čína také bez udání zdrojů píše, že pět organizací závisejících na tibetské exilové vládě vytvořilo již 4. ledna orgán, jehož úkolem prý je
koordinovat a financovat revoltu v Tibetu.
 
Čínská bezpečnost v Tibetu dnes zveřejnila údaje, podle kterých bylo dosud za  účast v nepokojích v Tibetu i dalších provinciích zadrženo 414 osob a dalších 298 se samo přihlásilo čínské policii v naději, že jejich činy budou podle slibu posuzovány shovívavěji. Mezi zadrženými jsou údajně i osoby podezřelé ze žhářství v souvislosti s vypalováním čínských obchodů v Lhase.
 
Peking dosud přiznal 22 obětí nepokojů, vesměs z řad „nevinných obyvatel“ čínského původu ve Lhase. Tibetská exilová vláda udává 140 obětí, zejména v důsledku střelby čínských bezpečnostních sil do demonstrantů.

Vydáno pod