Účtování letištních poplatků bude podle EU průhlednější

Lucemburk - Ministři dopravy Evropské unie dnes v Lucemburku také schválili směrnici, která má zprůhlednit účtování letištních poplatků. Ty tvoří často velmi podstatnou část nákladu na pořízení letenky a účtuje je každé letiště zvlášť. Podle nových pravidel se budou například letiště muset o výši poplatků radit s jednotlivými aerolinkami.

Nová pravidla se týkají 67 evropských letišť, která ročně využije více než pět milionů pasažérů. Směrnice platí i pro největší české letiště Praha-Ruzyně.
 
Bude-li se zdát výše poplatků aerolinkám přemrštěná, budou moci k řešení sporu s provozovatelem letiště přizvat národního regulátora. Ten poté rozhodne o dalším postupu. Směrnice rovněž dovoluje provozovatelům letiště, aby zvedali ceny letištních poplatků v případě, že potřebují financovat například rozšíření kapacity či nějaké další úpravy. O tomto důvodu však musí vědět pasažéři a musí být také informováni, jak dlouho budou vyšší ceny platit.
 
Aby nová regulace mohla začít platit, musí ji ještě beze změn schválit ve druhém čtení Evropský parlament. Je tak stále možné, že dozná ještě dalších úprav, protože v tomto případě mezi poslanci nepanuje shoda a mohou návrh pozměnit.

Podle mluvčí ruzyňského letiště Evy Krejčí nebude směrnice pro firmu znamenat výraznou změnu. Letiště Praha prý o změnách letištních poplatků jedná s aerolinkami vždy v předstihu.