Čeští lékaři prosazují potratovou pilulku

Praha - Gynekologové a porodníci přesvědčují ministerstvo zdravotnictví, aby na českém trhu povolilo kontroverzní potratovou pilulku RU-486 s účinnou látkou mifepriston. Tvrdí, že je pro ženy šetrnější než dosud prováděná operace. Při chirurgickém zákroku jsou totiž ženy vystaveny mimo jiné nebezpečí úmrtí, které souvisí s násilným otevíráním porodních cest.

Na konci dubna se v Praze chystá diskuze o používání pilulky na kongresu Evropské společnosti pro antikoncepci. Podle gynekologa Davida Cibuly, který je prezidentem této společnosti, je nejvyšší čas o povolení potratové pilulky opět začít mluvit. Ministerstvo zdravotnictví prozatím legalizaci RU-486 nehodlá podpořit. Lékaři se pokoušeli pilulku prosadit už v roce 2005.  
 
Podle KDU-ČSL je lepší alternativou pilulky chirurgický zákrok pod narkózou. S jejich názorem lékaři vesměs nesouhlasí kvůli nešetrnosti zákroku.
 
Mifepriston byl objeven v laboratořích jedné francouzské firmy na počátku osmdesátých let minulého století. V roce 1988 bylo jeho použití povoleno ve Francii, o tři roky později ve Velké Británii, poté i ve Švédsku a Německu a také ve většině dalších západoevropských zemí. Spojené státy po dlouhých průtazích pilulku zavedly v roce 2000. Naproti tomu byl mifepriston v roce 1996 zakázán v Austrálii.
 
Laboratorní označení tablety je RU-486. Žena díky účinné látce mifepristonu samovolně potratí. Mifepriston obsazuje vazebné místo pro progesteron a inhibuje tak jeho aktivitu. Progesteron představuje na počátku těhotenství nezbytný hormon pro udržení těhotenství, zabráněním jeho účinku tedy dojde k potratu. V podstatě se jedná o fyziologickou metodu ukončení těhotenství. Obsazení progesteronového receptoru např. protilátkami u nemocných žen způsobuje opakované potraty a neplodnost. Progesteron také brání děložní kontraktilitě, která je nutná pro vypuzení plodu. V poslední době se také ukazuje, že lék potlačuje i některé typy zhoubných nádorů prsu.