Putin přijal funkci předsedy Jednotného Ruska, pojistil si tak křeslo premiéra

Moskva - Odstupující ruský prezident Vladimir Putin dnes přijal nabídku nejsilnější ruské strany Jednotné Rusko, aby se stal jejím předsedou. V dnešním projevu v Moskvě na devátém sjezdu tohoto politického uskupení Putin prohlásil: "Přijímám nabídku Jednotného Ruska. Jsem připraven převzít další odpovědnost a vést tuto stranu."

Jednotné Rusko má rozhodující slovo v parlamentu, který by měl již brzy hlasovat o tom, zda se odstupující prezident stane ruským premiérem. Vladimir Putin si tak přijetím funkce předsedy Jednotného Ruska pojistil podporu poslanců v květnovém hlasování. Jak uvedl moskevský zpravodaj ČT Josef Pazderka, funkce předsedy nejsilnější strany dává Putinovi teoreticky i možnost vyvolat v parlamentu jednání o odvolání prezidenta.
 
Jednotné Rusko v pondělí nabídlo Putinovi, aby se stal jejím členem a předsedou. Vznikla tak funkce jakéhosi superpředsedy, jenž bude nad výkonným šéfem strany, kterým je Boris Gryzlov. Měla by to být nevýkonná funkce, která zastřešuje celou stranu. Putin se sice stává předsedou Jednotného Ruska, nadále ale zůstává nestraníkem a ani v budoucnu se nehodlá členem strany stát.
 
Jednotné Rusko je rozhodující politická strana, vznikla v roce 2001. V prvních volbách, kterých se účastnila, získala hned 40 procent hlasů. V posledních volbách loni v prosinci pomohl Putin jako nestranný kandidát straně k drtivému vítězství.
 
Putin už za několik dní opustí funkci prezidenta, v níž ho nahradí Dmitrij Medveděv. Již dříve Putin oznámil, že v případě Medveděvova vítězství v prezidentských volbách přijme funkci premiéra. O tom, zda se Putin stane předsedou vlády, bude zřejmě ruský parlament hlasovat již den po předání prezidentského úřadu do rukou Medveděva, tedy 8. května.