Z evropských regálů se stahuje stále více zboží kvůli závadnosti

Brusel - Z obchodních pultů v Evropské unii mizí čím dál více výrobků, které ohrožují zdraví spotřebitele. Za loňský rok evropské úřady z trhu stáhly celkem 1605 závadných produktů, což je o polovinu více než v roce předchozím. Největší podíl škodlivého zboží pochází z Číny. Informovala o tom Evropská komise.

Podobná situace jako ve zbytku unie panuje i v Česku. Češi prostřednictvím varovného unijního systému RAPEX své kolegy z evropských zemí v roce 2007 upozornili na celkem 50 nebezpečných předmětů. To je o sedm více než v roce 2006 a dokonce o 33 více než v roce 2004, kdy se ovšem celý systém varovných hlášení „rozjížděl“.

Většina nebezpečných produktů pochází tradičně z Číny. Dohromady se jich objevilo asi 700, tvořili skoro polovinu z celkového počtu závadných výrobků. Úřady nejčastěji z trhu stahují hračky nebo předměty, které se dotýkají rodičovské péče. I tady vede s přehledem Čína, na jejímž území bylo vyrobeno 80 procent závadných hraček.

Podle Evropské komise se nicméně čínské úřady rok od roku lepší. Loni zkontrolovaly přes tři tisíce výrobců hraček, přičemž celou řadu z nich donutily výrazně zlepšit kontrolu ve výrobě. Více než 700 producentů navíc přišlo o velmi ceněnou vývozní licenci.

Podle RAPEXu zaostávají v kvalitě i čínská auta. Motorová vozidla jsou vůbec druhým nejčastěji stahovaným produktem z unijního trhu. Těsně za nimi se drží elektrické spotřebiče.

EU připravuje celou řadu kroků ke zlepšení kvality výrobků. Zřejmě k nejzásadnějším patří přepracování evropské směrnice o hračkách, jejíž první návrhy by měly být známy letos. Tím ale soubor chystaných opatření nekončí. Připravuje se i rozsáhlý audit bezpečnostních opatření podniků v dodavatelském řetězci hraček. Některé změny budou muset provést i jednotlivé členské státy.

Vydáno pod