Zavahrí ujistil, že al-Káida stále plánuje útoky na západní země

Káhira - Teroristická síť al-Káida stále plánuje útoky na ty západní země, které jsou zapojeny do války v Iráku. V druhé sadě odpovědí na otázky zaslané prostřednictvím internetu to sdělil druhý nejvyšší muž al-Káidy, Ajmán Zavahrí. Vyzval také muslimy, aby se připojili k bojům v Iráku, a kritizoval palestinský Hamas za údajnou ochotu uznat mírovou dohodu s Izraelem.

První část jeho odpovědí byla zveřejněna 3. dubna a Zavahrí v nich popíral, že al-Káida při svých akcích nešetří ani civilisty. Tvrdil, že pokud při akcích al-Káidy umírají, pak je to omylem, nebo proto, že se tomu nedalo vyhnout, když byli například použiti jako lidské štíty.

Z nového souboru otázek si vybral například dotaz na to, zda jeho skupina stále hodlá útočit na země účastnící se bojů v Iráku. „Ano. Je třeba odradit všechny země, jež se připojily k útokům proti muslimům,“ odpověděl. Na otázku, zda v al-Káidě bojují také ženy, odvětil lakonicky: „Ne.“

V Iráku prý v nejbližší budoucnosti zvítězí islám. Palestinský Hamas podle něj dělá chybu, jestliže je ochoten nechat Palestince hlasovat o případné mírové dohodě s Izraelem, i když dobře ví, že je taková dohoda v rozporu s islámským právem šaría.

V dnes zveřejněné nahrávce Zavahrí také prohlásil, že trvalý pobyt muslimů v západní zemi je v rozporu s islámem, protože v tom případě tito muslimové dlouhodobě žijí v právním systému „bezvěrců“.