Druhá družice systému Galileo je na oběžné dráze

Bajkonur (Kazachstán) - Do vesmíru zamířila druhá družice evropského navigačního systému Galileo. Satelit Giove-B obsahuje základní prvky nutné pro ověření budoucího fungování systému. První družice EU na oběžnou dráhu vyslala koncem roku 2005. Systém, který by měl být plně funkční v roce 2013, má být přesnější než americký GPS (Global Positioning System), ale zároveň s ním má být kompatibilní.

Sondu krátce po půlnoci vynesla z kazašského kosmodromu Bajkonur na oběžnou dráhu ruská raketa Sojuz. Ta odstartovala v 0:16 SELČ. Giove-B o hmotnosti 500 kilogramů se po 4:00 umístila ve výšce 23.200 kilometrů nad Zemí.

Giove-B, který obsahuje nejpřesnější hodiny, jaké kdy byly vyslány do vesmíru, nahrazuje první družici Giove-A, jejíž životnost prakticky končí. Má sloužit k testování technických parametrů pohybu družic a nepatří k plánované skupině 30 satelitů, které v budoucnu budou tvořit systém Galileo.

Název Giove je zkratkou pro ověření systému Galileo ve vesmíru (Galileo In-Orbit Validation Element). Vzdává se tím zároveň hold italskému astronomovi Galileovi i jeho objevu čtyř hlavních měsíců Jupitera, který se italsky rovněž nazývá Giove.

O Galileu se mluví jako o nejpřesnějších hodinkách, jaké kdy kdo do vesmíru vyslal. „Americký systém je dosud vojenský a nelze se na něj spolehnout například v letecké dopravě,“ uvedl Vladimír Remek, první a dosud jediný český kosmonaut a dnes europoslanec za KSČM.