Římskou radnici poprvé po 15 letech ovládla pravice

Řím - Kandidát italské pravicové strany Lid svobody (PDL) Gianni Alemanno dnes ve druhém kole volby římského starosty zvítězil nad svým levicovým soupeřem, bývalým ministrem kultury Franceskem Rutellim. V čele římské radnice stála v posledních 15 letech levice.

Výsledek znamená velké oslabení pro středolevou Demokratickou stranu (PD) Waltera Veltroniho, která již prohrála parlamentní volby ze 13. a 14. dubna. Italské ministerstvo vnitra po sečtení 95 procent hlasů oznámilo, že Alemanno zvítězil s 53,6 procenty hlasů, zatímco jeho soupeře Rutelliho podpořilo 46,4 procenta voličů.

„Tato dlouhá bitva skončila naším vítězstvím. Mám pevně v úmyslu být starostou všech Římanů. Děkuji všem, kdo pro mne hlasovali, i těm, kdo se rozhodli jinak, což respektuji,“ řekl Alemanno, bývalý neofašista, který je členem konzervativní strany Národní spojenectví (AN), ale kandidoval za Lid svobody Silvia Berlusconiho. Rutelli porážku přiznal.

Účast ve volbách byla nízká: hlasovalo jen 63 procent voličů, zatímco v prvním kole, jež se konalo před 14 dny, to bylo 73,5 procenta, uvedla agentura ANSA. Mnoho Římanů využilo krásného slunečného počasí a metropoli, v níž žije 2,7 milionu obyvatel, opustilo.

V prvním kole získal 54letý Rutelli, který už byl římským starostou v letech 1993-2001, 45,8 procenta hlasů, zatímco 50letý Alemanno, bývalý ministr zemědělství v předešlé vládě Silvia Berlusconiho, 40,7 procenta.

Volba římského starosty byla prvním testem pro levici po prohraných parlamentních volbách. Předvolební kampani dominovaly bezpečnostní otázky spojené s imigrací, jejichž palčivost vzrostla zejména na podzim, kdy byl z vraždy Římanky obviněn Rumun romského původu. Pravice vytýkala levici špatné řešení bezpečnostních otázek. Situace se vyhrotila minulý týden, kdy se v Římě a Miláně údajně dopustili znásilnění Egypťan a Rumun. Alemanno přislíbil vyhoštění 20.000 nelegálních imigrantů, kteří měli konflikt se zákonem.

Předchozí římský starosta, Walter Veltroni, musel v polovině února z úřadu odstoupit, aby mohl vést levý střed do parlamentních voleb. Veltroni byl v roce 2006 zvolen starostou v prvním kole 61,4 procenty hlasů. Alemanno, který tehdy ve volbách kandidoval také, získal 37 procent.