Izrael stále mlčí o bombardování syrského jaderného reaktoru

Washington - Loni v září vybombardovalo izraelské letectvo syrské vojenské zařízení. Nyní americká CIA tvrdí, že se údajně jednalo o syrský jaderný reaktor, který byl těsně před dokončením a zařízení zbývaly už jen měsíce do momentu, kdy by bylo schopné vyrobit hlavici z radioaktivního plutonia. Na celém projektu jaderného reaktoru měli Syřanům pomáhat Severokorejci. Izraelci ale dosud účast na útoku nepřiznali.

Když k náletu loni došlo, Sýrie několik týdnů mlčela, a teprve poté vydala prohlášení, že šlo o nepoužívaný vojenský objekt. Právě počáteční zatajování ze strany syrské vlády někteří považují za podezřelé mlčení. „Je to samozřejmě podezřelé. Podezřelé je však také to, že mlčeli všichni. Nekomentoval to ani Izrael - do dneška oficiálně neřekl, že to byl on. Mlčely i Spojené státy,“ uvedl Milan Slezák, zahraničně politický komentátor Českého rozhlasu (ČRo) 1 Radiožurnálu.

„To, že tam byl reaktor, je v jistých náznacích známé od podzimu. CIA ucelila návrhy dohromady a podložila je názorným videem, ve kterém je dokonce i vidět, kudy se údajně přiváděla voda k reaktoru,“ dodal komentátor. 

Spojitost se Severokorejci se nabízí hlavně kvůli tomu, že mohli ze spolupráce těžit finančně. Objevují se zarážející podobnosti mezi stavbou, která vznikala v syrské poušti, a stavbou severokorejského reaktoru o výkonu 5 MWatt v Jongbjonu. „Navíc byla syrská budova stavěna tak, aby ji nebylo možné vidět. Ze satelitu samozřejmě ano, ale jinak je ukryta v údolí,“ řekl Slezák. 

Také ze strany Izraelců o celé věci nadále přetrvává mlčení. „Dá se předpokládat, že když Izraelci podnikli takovou relativně riskantní misi, nejspíše věděli, co tam jedou bombardovat. Asi se moc nedá věřit tomu, že to byla nepoužívaná vojenská základna, jak tvrdí Sýrie. Nicméně mlčení je ze strany všech zúčastněných. Důvodem bylo i to, že to Sýrii velmi ponížilo. Tehdy měla novou protivzdušnou obranu od Ruska, která evidentně selhala, a to byl také důvod, proč se tím ani Syřané nechlubili. Izraelci mlčeli i proto, aby Syřany příliš nevyprovokovali k nějaké reakci,“ uvedl z Izraele Břetislav Tureček, zpravodaj ČRo 1 Radiožurnálu.

Také americký prezident George Bush oznámil, že zveřejnění informací z minulého týdne bylo odloženo právě z obav, aby vše nevedlo k odvetě ze strany Sýrie, přičemž Sýrie k ní má dostatek nástrojů.