Olympijská štafeta se v Hongkongu obešla bez protestů

Hongkong - Běh olympijské štafety ulicemi Hongkongu se obešel bez protestů protitibetských demonstrantů. Putování štafety Hongkongem a jeho přilehlými oblastmi střežily policejní jednotky, které znemožnily jakékoli projevy aktivistů. Hongkong je první zastávkou pochodně na čínském území. Do zahájení olympiády se bude oheň pohybovat už jen v rámci Číny.

Hongkongský díl štafety trval asi sedm hodin, trať lemovaly tisícovky diváků. Během zahajovacího ceremoniálu se objevila snaha o protidemonstrace. Mezi pročínskými aktivisty a ochránci lidských práv mávajícími tibetskou vlajkou došlo k menším šarvátkám. Protibetské aktivisty nakonec odvezla policie.

„Myslíte si snad, že jste v Paříži?“ křičel podle agentury AP jeden pročínský demonstrant na protibetské, které policie strkala do antonů. Reagoval tím na skutečnost, že právě běh pochodně Paříží minulý měsíc provázely největší protesty a pochodeň byla třikrát uhašena.

Podle agentury AFP se již v nejbližších hodinách očekává zahájení výstupu speciálního týmu horolezců na vrchol Mount Everestu s olympijskou pochodní ve speciálním kontejneru. Ten obsahuje zvláštní hořlavou směs s kyslíkem, protože v nadmořských výškách nejvyšší hory světa není přirozené hoření vůbec možné.

Během běhu Hongkongem si pochodeň předalo přes 120 běžců. Policie předtím upozornila, že nebude tolerovat jakékoliv násilí a že vyvěšování tibetských vlajek během štafety bude považováno za urážku.

Čínské úřady jsou odhodlány zabránit na svém území výraznějším protestům protibetských aktivistů, které běžecké štafety s pochodní provázely v jiných státech. Kvůli tomu v minulých dnech nedovolila několika z nich opustit hongkongské letiště a vyhostila je. Byli mezi nimi tři dánští a dva kanadští aktivisté.