Labouristé ztratili ve volbách křeslo starosty Londýna

Londýn - Britská vládní Labouristická strana získala ve čtvrtečních místních volbách v Anglii a Walesu zřejmě nejmenší podíl hlasů za posledních 40 let. Podle dnes vyhlášených oficiálních výsledků ztratila i křeslo starosty Londýna, když současného starostu metropole Kena Livingstona porazil konzervativní kandidát Boris Johnson.

Krátce před půlnocí místního času (před jednou ranní SELČ) oznámené vítězství Borise Johnsona ve volbách londýnského starosty dovršilo zdrcující porážku labouristů. Johnson vyhrál 1 168 738 hlasy proti 1 028 966 hlasům pro kandidáta labouristů a dosavadního starostu Kena Livingstona.

Labouristé se ve čtvrtečních místních volbách dostali odhadovanými 24 procenty ještě o dvě procenta pod dosud nejhorší výsledek v místních volbách, který utrpěli v roce 2004, kdy se ovšem na hlasování zřejmě podepsal i odpor proti válce v Iráku.

V roce 2004 přišli labouristé v místních volbách o více než 460 míst v radách a byli rovněž třetí v podílu odevzdaných hlasů. Předloni byli v místních volbách rovněž poraženi a ztratili kontrolu nad 16 radami, zatímco konzervativci získali 250 křesel. Porážka byla tak dramatická, že tehdejší premiér Tony Blair následující den reorganizoval vládu.

Konzervativci ve čtvrtek získali podle odhadů o 20 procent hlasů více než vládní strana. Podle listu The Times to znamená, že kdyby se dosud vyhlášené výsledky přímo přepočetly na volby do Dolní sněmovny, měli by v ní teď opoziční konzervativci nadpoloviční většinu o nejméně 138 mandátů.

Nynější volby byly první od doby, kdy před necelým rokem usedl do premiérského křesla Gordon Brown. Proto je výsledek voleb považován za postoj voličů k jeho působení v úřadu. Brown neúspěch labouristů uznal, o odchodu z funkce ale neuvažuje.

Vůdce konzervativců David Cameron řekl, že tyto volby pro jeho stranu znamenají „významný okamžik“. Cameron popřel, že by jeho strana jen těžila z rozčarování voličů nad labouristy. Jde podle něj naopak o „hlas důvěry v konzervativce“.