Polovina havárií letadel se stane při přistání

Ženeva - Loni po světě havarovalo 100 letedel. Polovina z nich při přistávání. Statistiku publikovala Mezinárodní asociace letecké dopravy (IATA), která sdružuje 240 leteckých dopravců, téměř všechny aerolinky světa. Ve své zprávě mimo jiné píše, že katastrofy jsou způsobeny především vinou pilotů, kteří se po nepodařeném přistání pokoušejí o co nejpromtnější reparát.

IATA za loňský rok napočítala na světovém nebi 692 mimořádných událostí. Předloni měla letadla problémy v 855 případech. Za poslední desetiletí se počet komplikací při letech snížil na polovinu. Letadla minulý rok přepravila 2,2 miliardy cestujících. Každá pátá nehoda měla za následek smrt některého z nich. Přesto je dle šéfa IATA Giovanni Bisignaniho létání nejbezpečnější formou dopravy.

Ze statistik vyplývá, že nejnebezpečnější oblastí pro let je Afrika, vážné nehody se staly v Brazílii nebo Indonésii. „Letět nad Afrikou je šestkrát méně bezpečné, než jinde ve světě,“ uvedl ředitel IATA Giovanni Bisignani. Katastrofy se zcela vyhnuly Rusku a bývalému regionu Sovětského svazu. Evropa a severní Amerika jsou pod celosvětovým průměrem.

Nejrizikovějším původcem nehod je lidský faktor, nekvalifikovanost členů posádky, nedostatečná předletová kontrola, lidské selhání má za následek téměř každou druhou nepříjemnost. Mechanické závady na letounu můžou za každou pátou nehodu.