Kvůli neznámé nemoci v Kanadě dali do karantény celý vlak

Toronto - Kvůli propuknutí zatím neidentifikované nemoci drží kanadské úřady v karanténě 230 cestujících v osobním vlaku, který jel na trase z Vancouveru do Toronta. Choroba zabila šedesátiletou ženu a deset dalších pasažérů se nakazilo.

Podle policie má deset cestujících příznaky podobné chřipce. Jednoho nemocného bylo nutné helikoptérou přepravit do nejbližší nemocnice. Na palubu vlaku vstupují pouze zdravotníci v ochranných oděvech. V karanténě je nyní všech 230 pasažérů a 30 členů posádky. Nikdo z nich nesmí vlak opustit.

O ptačí chřipku ani SARS snad nejde

„Může to být něco podobného SARS, ale vzhledem k tomu, že člověk přepravený do nemocnice je ve stabilizovaném stavu, to není příliš pravděpodobné,“ řekl agentuře AP vedoucí místní záchranné služby Steve Trinier. Také mikrobiolog Donald Low z torontské nemocnice Mount Sinai kanadské televizi CTV řekl, že se zřejmě nejedná o žádnou smrtelnou nákazu. „Opravdu to vypadá jako nějaká chřipka. Nemluvíme tu o SARS ani o ptačí chřipce,“ uvedl lékař, který se právě na výzkum a léčbu těžkého akutního syndromu dýchacích cest neboli SARS specializuje. Právě v Torontu si před několika lety tato infekční nemoc vyžádala téměř dvě desítky mrtvých.

Transkanadské vlaky, které směřují z jednoho konce země na druhý, jsou velmi oblíbené zejména mezi turisty. Odstavený spoj Via Rail vyjel z Vancouveru před třemi dny. Podle nepotvrzených zpráv žena, která později na palubě zemřela, do vlaku nastoupila při jeho zastávce ve městě Jasper v provincii Alberta.