McCain slibuje boj s klimatickou změnou

Portland/USA - Republikán John McCain slíbil Američanům, že v případě zvolení americkým prezidentem bude bojovat s klimatickou změnou a zavede limity na emise skleníkových plynů. Jeho přístup k vedení Spojených států se tak diametrálně liší od dosavadních rozhodnutí prezidenta George Bushe.

"Globální oteplování vyžaduje naši naléhavou pozornost, řekl McCain v Portlandu ve státě Oregon. Jeho výrok ale překvapuje americké politology. Ti byli až dosud přesvědčeni, že McCain zastává v otázkách životního prostředí stejný názor jako dosluhující prezident Bush. Ten je známý tím, že brzy po svém nástupu do Bílého domu zrušil přistoupení USA ke Kjótskému protokolu.

McCain řekl, že chce uplatňovat „odlišný přístup, který bere v úvahu zájmy a závazky každé země“. Chce také usilovat o vypracování
ekologických protokolů, které budou zahrnovat například Indii a Čínu.

Bude-li McCain zvolen prezidentem, bude pro zavedení trhu s povolenkami. Tím by se měla změnit dynamika amerického energetického sektoru. Stejně tak chce stanovit konkrétní cíle při snižování emisí skleníkových plynů.

Boj s klimatickou změnou prosazují i demokratičtí kandidáti Barack Obama a Hillary Clintonová. Černošský senátor dnes kritizoval McCaina za to, že jeho slova údajně neodpovídají jeho činnosti v Senátu. „Je opravdu pozoruhodné, že John McCain hovoří o boji s klimatickou změnou, a přitom hlasoval proti všem snahám o investice do čisté energie,“ uvedl Obama.