Spor mezi Juščenkem a Tymošenkovou se vyhrocuje

Kyjev - Ukrajinský prezident Viktor Juščenko musel dnes zrušit přednesení zprávy o stavu země v parlamentu. Jeho projevu zabránili poslanci ze strany premiérky Julije Tymošenkové, kteří obsadili řečnický pult. V bojkotu hodlají pokračovat, dokud sněmovna neschválí vládní návrhy protiinflačních zákonů.

Prezident nemohl ve sněmovně přednést výroční projev ani v únoru, kdy řečnický pult měli v držení zákonodárci proruské opozice, kteří tak protestovali proti Juščenkově snaze dovést Ukrajinu do NATO.

Po těsném vítězství prozápadních stran v předčasných volbách loni v září vytvořili Juščenko a Tymošenková na sklonku roku vládní koalici. Nynější spory však svědčí o křehkosti této spolupráce. Hlavní postavy tzv. oranžové revoluce se spolu pravděpodobně střetnou v prezidentských volbách v roce 2010.

Juščenko se nechal slyšet, že je odhodlán udržet vládní koalici a předejít tak předčasným volbám. „Chtěl bych jasně říci, že nebudou žádné spekulace o změnách v koalici, a kategoricky odmítnu všechny návrhy na předčasné parlamentní volby. Udělám vše, aby tento parlament a tato koalice odpovídala za své závazky,“ řekl.

Tymošenková prezidenta obvinila, že schválně blokuje práci vlády. Rozhodla se proto v parlamentu prosadit protiinflační zákony, které by omezily vývoz potravin a marži obchodních řetězců a umožnily zvýšený dovoz masa. „Neopustíme řečnický pult, dokud protiinflační zákony neschválíme,“ prohlásila.

Prezident a premiérka se už střetli ve sporu o dodávky ruského plynu. Snaha Tymošenkové očistit tento obchod od prostředníků jí zajistily růst popularity. Tymošenková a Juščenko vedou také spor o novelu ústavy. Zatímco prezident chce posílit pravomoci hlavy státu, Tymošenková si je přeje přenést na šéfa vlády.