Návštěvu Bushe v Británii provázejí první demonstrace

Londýn - Americký prezident George Bush je na návštěvě Británie, která je poslední zastávkou jeho rozlučkové cesty po Evropě. Přesunul se tam z Paříže, kde se setkal se svým protějškem Nicolasem Sarkozym. Bushův letoun Air Force One přistál v Londýně krátce před 15:00 SELČ. Americký prezident se již setkal s královnou Alžbětou II., se kterou popil čaj, a povečeřel s britským premiérem Gordonem Brownem, kterého ještě před příletem vyzval, aby britské jednotky z Iráku stahoval podle aktuální situace, ne podle předem daného plánu.

Bush s chotí Laurou byl na odpoledne pozván na čaj do Windsoru britskou královnou Alžbětou II., večeřel s premiérem Gordonem Brownem, hlavní jednání ale přijdou na řadu až v pondělí. Královna oděná do růžových květovaných šatů vyšla svým hostům v ústrety a ještě než se podávalo občerstvení, provedla je několika sály své oficiální rezidence.

Bush s Brownem řešil současné problémy, jako je pokračující napětí v Afghánistánu, bezpečnostní situace v Iráku, jaderný program Íránu, krize na Blízkém východě a také napětí na trhu s ropou.

Podobně jako v Paříži a v Římě byli také v britské metropoli na Bushe připraveni demonstranti s protiválečnými transparenty. Už řadu hodin před příletem prezidenta byla v očekávání protiamerických shromáždění v centru Londýna posílena bezpečnostní opatření. Policie uzavřela přístup ke všem místům, kudy se má Bush se svojí delegaci pohybovat, a zároveň varovala, že tvrdě zasáhne proti pokusům narušit bezpečnostní koridory.

V centru Londýna se i přes varování místní policie sešly před známým Big Benem dvě tisícovky demonstrantů skandujících slogany jako „Bush je terorista číslo jedna!“

„Bush nemá význam jako jedinec, ale mnohem víc jako to, co reprezentuje,“ prohlásila jedna z účastnic protestu. Podle ní smlouva o americké vojenské přítomnosti v Iráku, kterou připravují Washington a Bagdád, přemění Irák v kolonii a lidé tam budou dál umírat po tisících.

Britská policie, která vyslala proti demonstrantům 1200 příslušníků, nejprve označila protest za hlučný, ale klidný, později však došlo k násilnostem a ke střetům mezi demonstranty a policisty. Policie zasáhla proti účastníkům protestu obušky, aby jim zabránila proniknout na Downing Street, kde se nachází oficiální sídlo premiéra a kam Brown pozval Bushe na večeři. 13 účastníků protestu bylo zadrženo.

Nynější Bushovu návštěvu Evropy označují komentátoři za „cestu na rozloučenou“, než v lednu předá úřad svému nástupci, a Británie je vůbec poslední zastávkou amerického státníka v Evropě před odletem do USA.