„Vítězem vítězů“ prestižní Bookerovy ceny je Rushdie

Londýn - Román Děti půlnoci spisovatele Salmana Rushdieho byl vyhlášen nejlepší knihou v čtyřicetileté historii britského prestižního literárního ocenění - Man Bookerovy ceny. O prvenství v kategorii "Best of Booker" usilovalo v posledním kole soutěže šest finalistů z původních 41 laureátů Bookerovy ceny od roku 1969. O výsledcích rozhodovalo pomocí hlasování na internetu 8 000 čtenářů.

„Jsem absolutně nadšený a rád bych poděkoval všem čtenářům z celého světa, kteří hlasovali pro Děti půlnoci,“ reagoval na oznámení výsledků Rushdie (61).

Děti půlnoci vyšly v roce 1981. Podle mnoha literárních kritiků jsou Rushdieho nejlepším románem a jedním z nejdůležitějších děl moderní britské literatury. Rushdie na více než sedmi stech stránkách knihy rozvíjí příběh s prvky magického realismu: soukromé dějiny tří generací jedné rodiny, jejichž životy se prolínají s moderními dějinami Indie od roku 1910 až do roku 1976.

Děti půlnoci už v roce 1993 zvítězily v kategorii „Booker of Bookers“, a staly se tak nejlepším románem za prvních 25 let existence Bookerovy ceny.

Mezi dalšími tituly, které usilovaly o titul „vítěze vítězů“ Bookerovy ceny, byla Cesta duchů autorky Pat Barkerové, Oskar a Lucinda od Petera Careyho, Nemilost od J. M. Coetzeeho, román The Conservationist od Nadine Gordimerové a Obléhání Krišnapuru Jamese Gordona Farrella.

„Best of Booker“ má i své kritiky. „Je to umělá soutěž, protože veřejnost mohla vybírat jen ze šesti předchozích vítězů,“ nechal se slyšet Jonathan Ruppin, manažer knihkupectví Foyles. Podle něj čtenáři nemohli rozhodovat například o knize Soumrak dne britského autora Kazua Ishigura, která prý patří k nejprodávanějším knížkám vůbec.