Sobotní pumové útoky v Indii si vyžádaly nejméně 49 obětí

Ahmadábád - Počet obětí sobotní série explozí v západoindickém Ahmadábádu stoupl podle posledních informací indických úřadů na 49, zraněno bylo 160 osob. Policie v souvislosti s výbuchy zatkla asi 30 lidí a v obavách z dalších útoků posiluje bezpečnostní opatření ve městech po celé zemi. K atentátu se přihlásila málo známá skupina Indičtí mudžáhidové, která pumovým útokem údajně chtěla pomstít muslimy zabité během náboženského násilí v Gudžarátu z roku 2002.

V e-mailu zaslaném teroristy pár minut před atentátem několika indickým televizním stanicím se Indičtí mudžáhidové dovolávají pomsty za Gudžarát. Podle médií jde o jasnou narážku na střety mezi muslimy a hinduisty, ke kterým v tomto indickém svazovém státě došlo před šesti lety. Historický Ahmadábád je hlavním městem Gudžarátu a místem, kde se většina násilností odehrála.

V Ahmadábádu v sobotu explodovalo ve dvou vlnách 16 podomácku vyrobených bomb. Nálože byly připevněny na jízdní kola. První vlna explozí zasáhla vlakové a autobusové nádraží, tržiště a rezidenční oblast; druhá vlna následovala po 20 minutách a zasáhla oblast v okolí městské nemocnice. Policie později ve městě nalezla a zneškodnila několik dalších nevybuchlých bomb. Ve městě Surat, které leží zhruba 250 kilometrů jižně od Ahmadábádu, objevili vyšetřovatelé vůz naložený detonátory a neznámou tekutinu, údajně chemickou látku používanou k výrobě bomb. V indických velkoměstech byl proto vyhlášen stav pohotovosti a posílena bezpečnost na tržištích, v nemocnicích, na letištích a železničních nádražích.

Indická prezidentka Pratibha Pátilová i premiér Manmóhan Singh vyzvali obyvatele druhé nejlidnatější země světa k zachování klidu. V samotném Ahmadábádu dnes nebyly zaznamenány žádné incidenty, ulicemi města však procházely zesílené policejní hlídky.

Indičtí mudžáhidové jsou údajně odpovědní i za nejhorší letošní pumový atentát v Indii, který se stal letos v květnu. Na tržišti v Džajpúru na severozápadě země zabila exploze nejméně 63 lidí a stovky jich zranila.

Následky výbuchu
Zdroj: ČT24