Podpora Ruska je jen Karadžičovo zbožné přání

Haag - Radovan Karadžić prý bude během procesu před haagským tribunálem, kde se bude zodpovídat ze zločinů spáchaných během bosenské války, spoléhat na podporu ruské diplomacie. Pro ruský list Izvěstija to uvedl Karadžičův bratr Luka s tím, že mu to bývalý bosenskosrbský prezident svěřil. Podle odborníků by ale na pomoc Ruska Karadžić spoléhat neměl.

I když Rusko ústy někdejšího předsedy zahraničního výboru Dumy Dmitrije Rogozina do Haagu vzkázalo, že stíhání Radovana Karadžiče je vnitřní záležitostí Srbska a že mezinárodní tribunál neuznává, protože je údajně podjatý, nedá se očekávat, že by Karadžičovi v procesu ruští diplomaté nějak pomohli. A to i přesto, že vztahy mezi Srbskem a Ruskem byly v minulosti velmi dobré.

„Vazby jsou velmi dlouhodobé, kdo sledoval historii Balkánu, ví, že Rusko napomáhalo vytlačení Turecka zejména z Bulharska. Na ruské spojenectví ale spoléhali i Srbové, jsou to příslušníci téže větve křesťanství,“ popisuje rusista Milan Dvořák.

Milan Dvořák:

„Rusko si bude v tomto ohledu počínat velmi opatrně.“

 Avšak dodává: „Nejsem si jist, zda bude Rusko nějakým zásadním způsobem Karadžiče podporovat. Myslím, že Rusko si v tomto ohledu bude počínat velmi opatrně.“ Podle Dvořáka je tedy Karadžičova naděje, že ho Rusko nějak podpoří, spíš jen zbožným přáním.

Jeho slova potvrzuje i Jan Šír z Institutu mezinárodních studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy: „Těžko si dovedu představit nějaké páky, které by Rusko mohlo mít na to, aby tento proces, který probíhá zcela mimo jeho jurisdikci, mohlo ovlivnit.“

Bývalý vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić, prohlásilnevěří v nestrannost tribunálu a tvrdí, že je obětí mediálního honu na čarodějnice. Napsal to ve čtyřstránkovém textu, který v pátek soudu oficiálně předal. Karadžić chtěl dokument přečíst
přímo během slyšení, ale soudce jeho požadavek zamítl.

Jan Šír: \"Rusko nemá páky na to, aby mohlo proces ovlivnit.\"
Zdroj: ČT24