Porota se neshodla na vině spolupachatelů útoků v Londýně

Londýn - Po více než třech měsících prozatím skončil proces se třemi britskými muslimy, kteří byli obviněni z podílu na teroristických útocích ze 7. července 2005. Při sebevražedných bombových útocích v metru a autobuse tehdy zemřelo 52 lidí. Porota strávila tři týdny rozhodováním o míře spolupachatelství tří obviněných, nedokázala se ale shodnout na verdiktu, a soudce ji proto rozpustil. Obžaloba nyní musí rozhodnout, zda bude usilovat o konání nového soudu s novou porotou. Tři obvinění muži z Leedsu pomáhali strůjcům atentátu, což byli britští muslimové, především pákistánského původu. Ti při útocích zahynuli.

Dvaatřicetiletý Mohammed Shakil, osmadvacetiletý Sadeer Saleem a pětadvacetiletý Waheed Ali byli zatčeni koncem června 2006 a obviněni z podněcování a přípravy teroristických atentátů. Trojice mladých mužů pochází ze severoanglického Leedsu, kde žili někteří pachatelé krvavého londýnského útoku.

Podle obžaloby se k teroristům tři obvinění připojili například v prosinci 2004, aby jim pomohli hledat vhodné lokality pro budoucí pumové útoky. Soudce rozhodl, že zůstanou i nadále ve vazbě a o jejich dalším osudu se rozhodne na dalším stání v září.