Zručnost neandertálců se vyrovnala homo sapiens

Washington/Londýn - Britsko-americký vědecký tým zkoumal nástroje vyráběné vyhynulým druhem člověka, neandertálcem, a naším přímějším předchůdcem homo sapiens. Výsledky jsou protiargumentem teorii, podle které homo sapiens nad neandertálci "zvítězil" díky dokonalejším nástrojům.

Vědci vytvořili kopie pazourkových a dalších nástrojů vytvářených oběma druhy, přičemž nenašli žádné významné rozdíly v jejich odolnosti nebo složitosti zpracování. Neandertálci užívali oproti našim předkům mohutnější nástroje, náš druh se specializoval na nástroje se specifičtějším využitím.

Homo sapiens vytlačil neandertálce ze severnějších částí Eurasie zhruba před 40 tisíci lety. Poslední stopy pochází z oblasti Gibraltaru a jsou staré 24 tisíc let. Jejich soupeření s dalšími lidskými druhy bylo relativně úspěšné, zmizení neandertálců je proto pro vědce stále záhadou. „Musíme o nich přestat smýšlet jako o lidech méně vyvinutých a spíše je vnímat jako odlišné,“ říká vedoucí autor studie, Metin Eren z univerzity v britském Exeteru. „Je na čase věnovat se dalším možným vysvětlením zmizení neandertálců. Teorie dokonalejších nástrojů neobstojí,“ dodává.

Protože pazourková technologie neandertálců nebyla o nic horší než specializovaná technologie „čepelek“ užívaná homo sapiens (ve vydělávání kůží, zpracování masa a práci se dřevem dokonce byly pokročilé pazourky neandertálců mnohem výhodnější), uvažují vědci, proč vlastně naši předci u odštěpkových čepelek zůstali. Za pravděpodobné vysvětlení považují sociální a kulturní důvody. „Nová technologie, výrazně odlišující homo sapiens od ostatních, navíc vhodná především pro lov a boj, byla ideálním společenským tmelem tlup kolonizujících Evropu, čímž mohla vytvářet větší společenské celky,“ říká Eren.