Nejmocnější ženou světa je německá kancléřka Angela Merkelová

New York - Prestižní ekonomický magazín Forbes zveřejnil žebříček stovky nejmocnějších žen roku 2008. Na jeho čele se umístila německá kancléřka Angela Merkelová. Nejdůležitějšími kritérii výběru byly kariéra, ekonomický vliv a zájem médií. V žebříčku se umístily političky, manažerky nebo mediálně známé ženy.

Jako druhá skončila předsedkyně americké Federální společnosti pro pojištění vkladů (FDIC) Sheila Bairová. Vlivnou ženou se stala v posledních měsících hlavně kvůli ekonomické recesi ve Spojených státech.    

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová si oproti loňsku pohoršila o tři příčky, zatímco před rokem byla čtvrtá, letos je na sedmém místě. Důvodem je prý to, že se brzy společně s vládou prezidenta George Bushe chystá na odchod z úřadu.

Další známá americká politička Hillary Clintonová je na tom o poznání hůř, skončila na 28. příčce, pokud by se ale hodnotila jen pozornost médií, jasně by bývalá první dáma díky boji o prezidentské křeslo zvítězila.

Zajímavé je, že časopis Forbes považuje za vlivnější ženu než britskou královnu (58. místo) například francouzskou ministryni financí Christine Lagardeovou (14. místo) nebo manželku amerického prezidenta Lauru Bushovou (44. místo).    

Do první desítky se také dostaly vedoucí manažerky společností PepsiCo, WellPoint, Anglo American, Kraft Foods, Temasek Holdings, Areva a Xerox. Na seznamu je 54 obchodních manažerek a 23 političek. Zbytek tvoří mediální osobnosti a hlavy některých neziskových organizací. Třetina žen je na seznamu úplně poprvé.

Top 10 - nejmocnější ženy světa

  1. Angela Merkelová - německá kancléřka
  2. Sheila C. Bairová - šéfka Federální společnosti pro pojištění vkladů
  3. Indra K. Nooyiová - manažerka PepsiCo
  4. Angela Bralyová - prezidentka společnosti WellPoint
  5. Cynthia Carrollová - šéfka společnosti Anglo American
  6. Irene B. Rosenfeldová - šéfka společnosti Kraft Foods
  7. Condoleezza Riceová - americká ministryně zahraničí
  8. Ho Čchingová - šéfka firmy Temasek Holdings
  9. Anne Lauvergeonová - manažerka společnosti Areva
  10. Anne Mulcahyová - manažerka společnosti Xerox
Vydáno pod