Slovenský ministr spravedlnosti ustál snahu o odvolání

Bratislava - Ve slovenském parlamentu se opoziční strany pokoušeli odvolat ministra spravedlnosti Štefana Harabina. Jako důvod uváděli jeho údajné kontakty s drogovou mafií. Šlo už o několikátý pokus opozice sesadit některého z ministrů Ficovy vlády. Slovenské opozici se ale v parlamentu nepodařilo odvolání prosadit. Harabin měl mít před 14 lety kontakty s šéfem drogové mafie kosovským Albáncem Bakim Sadikim.

Na „přátelství" mezi Sadikim, kterým byl v minulosti souzený za obchod s heroinem, a tehdejším soudcem nejvyššího soudu Harabinem, ukazují přepisy telefonátů z roku 1994. Sadiki byl také v roce 1996 odsouzen za nelegální ozbrojování a celní podvod. V roce 2002 ale získal slovenské občanství. Přepis rozhovoru mezi oběma aktéry zveřejnil slovenský deník SME. Muži si údajně tykali.

Harabin kontakty se Sadikim nepotvrdil, z rozhodování o  jeho případě se ale tehdy nechal vyloučit. Jako důvod uvedl, že se v mládí znal se Sadikiho manželkou.

Premiér Robert Fico ale v přátelství obou nevidí žádnou překážku. Přepis telefonátu prý dokazuje jen jakýsi společenský kontakt. Harabin původně pravost přepisu nezpochybňoval, teď ale naznačuje, za podpory svého stranického lídra Vladimíra Mečiara a premiéra Roberta Fica, že jde o fingovaný materiál.