Parlamentní volby v Angole vyhrála vládní strana, opozice výsledek napadla

Luanda - Parlamentní volby v Angole podle předběžných výsledků vyhrálo vládnoucí Lidové hnutí za osvobození Angoly prezidenta Josého Eduarda dos Santose. Oficiální výsledky budou známé na konci příštího týdne. Průběh hlasování provázely problémy, podle vedoucí monitorovací mise Evropské unie došlo k porušení volebního zákona. Opozice se dožadovala opakovaného hlasování.

Angola po občanské válce zažila parlamentní volby poprvé po šestnácti letech. Vítězství vládnoucí strany vyplývá z předběžných výsledků. Zatím bylo sečteno zhruba 50 procent hlasů, z nichž téměř 82 procent získalo MPLA. Největší opoziční strana, Národní svaz pro úplnou nezávislost Angoly (UNITA), však dnes výsledky napadla, protože prý při hlasování došlo k podvodům. UNITA je s velkým odstupem na druhém místě s deseti procenty hlasů. Není vyloučeno, že se opozice se stížností ohledně legálnosti voleb obrátí na ústavní soud.

Analytici očekávali vítězství MPLA, které i před volbami mělo se 129 poslanci v 220členném parlamentu nadpoloviční většinu. Otázkou bylo, zda si hnutí dokáže zajistit dvoutřetinovou většinu nutnou pro změny ústavy. Volby se původně měly konat pouze v pátek a neplánovaně se protáhly kvůli technickým problémům, které způsobily pozdní otevření volebních místností. Problémy se týkaly především provincie Luanda, kde žije více než 20 procent z 8,3 milionu angolských registrovaných voličů.