Irové zamítli Lisabonskou smlouvu, protože o ní neměli dost informací

Dublin - Irové v červnovém referendu odmítli Lisabonskou smlouvu, protože nebyli dostatečně informováni. Cítili se prý nejistí, říká analýza, kterou dnes zveřejnilo irské ministerstvo zahraničí. I přesto ale 70 procent Irů vidí členství v unii jako pozitivum.

Irové 12. června letošního roku v referendu zamítli Lisabonskou smlouvu většinou 53,4 procenta odevzdaných hlasů a uvrhli celou unii do vážné krize. Kolem 42 procent voličů tvrdí, že se pro NE rozhodli proto, že neměli dostatek znalostí nebo informací o dokumentu. Přes 40 procent pak přiznalo, že byli nejistí, jak budou hlasovat, se rozhodovali až poslední týden před samotným referendem.

Analýza irského ministerstva zahraničí

  • 42 % voličů nemělo dost informací
  • 40 % voličů se rozhodovalo na poslední chvíli
  • voliči se obávali ztráty postavení Irska v unii

Kromě neznalosti smlouvy podle analýzy přispěly k jejímu zamítnutí i obavy ze ztráty vlivu Irska v rámci unie. Dalšími důvody pak byly nejasnosti v tématech práv zaměstnanců, neutrality, umělého přerušení těhotenství a daní.

Analýza irského ministerstva zahraničí nabízí sice důvody, proč k zamítnutí reformní unijní smlouvy došlo, ale nenabízí žádné řešení. To tak budou muset irští i evropští politici hledat dál.

Předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering v reakci na tuto zprávu ujistil, že Evropský parlament přispěje ze všech svých sil k tomu, aby se informování o Lisabonské smlouvě zlepšilo.