Tajfun Sinlaku zaplavil Tchaj-wan

Tchaj-pej - Tajfun Sinlaku dnes zasáhl Tchaj-wan. Na ostrov uhodil prudký vítr a silné deště. Nízko položené oblasti ostrova jsou zaplavené. Bouře se přesunula zpět nad moře, meteorologové však nevylučují, že se obrátí a opět na Tchaj-wan udeří. Zatím si tajfun vyžádal jednu oběť.

Sinlaku, který dostal jméno podle mikronéské bohyně, udeřil na pevninu v časných ranních hodinách místního času (sobota 19:30 SELČ). Prudký vítr a lijáky narušily povrch a hrozí sesuvy půdy. Proto je omezená automobilová doprava, železnice dokonce stojí. Zrušeno muselo být několik vnitrostátních letů.

Lijáky zaplavily níže položené oblasti ostrova. Záplavy hrozí na 55 řekách a více než 1 000 lidí už bylo preventivně evakuováno. Jeden člověk zemřel a dvě osoby se pohřešují poté, co spadly do rozvodněné řeky.

Tajfun se znovu vrátil na moře. „Nyní je nad oceánem v blízkosti našeho pobřeží,“ oznámili oficiální činitelé tchajwanského meteorologického úřadu. „Mohl by se pohnout severním směrem, ale nevylučujeme ani další úder na Tchaj-wan,“ varovali odborníci. V současnosti míří bouře nJaponsko, není ale vyloučeno, že zasáhne i pobřeží Číny

Na tajfun Sinlaku se připravuje i Čína, úřady evakuovaly z provincie Fu-ťien a Če-ťiang více než 170 tisíc lidí. Podle varování čínských meteorologů by dnes mohl pobřeží Číny zasáhnout vítr dosahující síly hurikánu a mohly by přijít prudké deště.