Obama ponechá ministrem obrany Roberta Gatese

Washington - Budoucí prezident Spojených států Barack Obama po nastoupení do úřadu ponechá ve funkci ministra obrany Roberta Gatese. Gates, který Pentagon vedl dosud, by měl mít tuto funkci zaručenou alespoň na rok. Na vlivnou funkci poradce pro národní bezpečnost si prý Obama vybral bývalého generála Jamese Jonese.

Obamovo rozhodnutí ponechat Gatese ještě alespoň rok ve funkci vyplynulo prý z diskusí těchto dvou politiků. Gates sloužil jako ministr obrany ve vládě George Bushe po dva roky a je považován za umírněného republikána s dlouhodobými vztahy k Bushově rodině. Jeho jmenováním by Obama splnil svůj slib zahrnout do svého budoucího kabinetu i představitele republikánské strany.

Ponechat si po určitou dobu Gatese by podle některých názorů mohlo Obamovi uvolnit ruce na zvládání finanční krize a ponechat ošemetné vojenské otázky formou „prodlouženého přechodu“ v rukou představitele dosavadní administrativy. O možnosti přechodu Gatese do nové vlády už americká média také spekulovala.

Pro vlivnou pozici poradce prezidenta pro otázky národní bezpečnosti si Obama podle stejného zdroje vybral penzionovaného generála námořní pěchoty a bývalého vrchního velitele NATO v Evropě Jamese Jonese. Není ale ještě známo, zda Jones nabídku od zvoleného prezidenta přijal.

McCain chce znovu kandidovat do Senátu

Neúspěšný kandidát na amerického prezidenta John McCain prozradil své další politické plány. Po roce 2010 chce znovu kandidovat do Senátu za stát Arizona. Republikán McCain zároveň ocenil způsob, jakým budoucí prezident Obama sestavuje vládu.

John McCain během televizní debaty prezidentských kandidátů USA ve státě Tennessee.
Zdroj: ČT24