Slovensko udělá všechno pro úspěšné české předsednictví EU

Bratislava - Slovensko podpořilo Českou republiku před jejím nadcházejícím předsednictvím Evropské unie. Šéf slovenské diplomacie Ján Kubiš na jednání se svým protějškem Karlem Schwarzenbergem v Bratislavě prohlásil, že jeho země udělá všechno pro to, aby Praha unii od ledna vedla úspěšně.

Slovenská republika podle Kubiše rovněž vítá verdikt českého ústavního soudu, který dal tento týden zelenou procesu schvalování Lisabonské smlouvy. Česká republika by podle Schwarzenberga mohla dokument schválit do konce prosince. Oba ministři se dnes shodli, že EU není ani bez lisabonské smlouvy oslabená. Schwarzenberg nicméně upozornil, že některé úkoly plní unie podle jeho názoru složitěji.

Šéf české diplomacie dále řekl, že ČR se v době předsednictví unii bude muset zabývat do velké míry důsledky světové hospodářské krize. V této souvislosti varoval před dlouhodobými ochranářskými opatřeními a zavíráním trhů, což by podle ministra mohlo oslabit evropskou konkurenceschopnost v boji s USA, Čínou, Indií a Brazílií. „Mimořádné okolnosti, jaké nastaly nyní, vyžadují někdy také mimořádné kroky, ale je to asi podobné, jako když si polámete nohu. Aby se zahojila, nakrátko ji zavážete nebo dáte do sádry. Necháte-li ji zavázanou příliš dlouho, svaly vám ochabnou, budete oslabení a do konce života budete kulhat,“ řekl Schwarzenberg.

Oba ministři se shodli, že Česko a Slovensko mají s výjimkou Kosova shodné názory na většinu mezinárodních otázek. Česko na rozdíl od Slovenska uznalo samostatnost Kosova, Slovensko se k tomuto kroku nechystá.

  • Slovenské ministerstvo zahraničí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/551/55035.jpg
  • Ministři zahraničí ČR a Slovenska Karel Schwarzenberg a Ján Kubiš autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/551/55031.jpg
Vydáno pod