Somálští piráti za výkupné propustí ukrajinskou loď se zbraněmi

Nairobi - Somálští piráti a vlastníci unesené ukrajinské nákladní lodě Faina, která do keňské Mombasy vezla náklad 33 tanků a velkého množství střeliva a munice, se dohodli na podmínkách propuštění lodě. Somálští piráti chtěli nejdříve výkupné 35 milionů dolarů, posléze 20 a nakonec údajně souhlasili se třemi miliony. Výši výkupného ale ani jedna ze stran neprozradila, o propuštění Fainy i zajaté posádky se ale už prakticky rozhodlo.

„Dohoda je na světě, ale stále se jedná o způsobu předání lodi, posádky, nákladu i výkupného,“ řekl Andrew Mwangura z keňského loďstva. Odmítl sdělit částku výkupného, ale podle jeho slov je propuštění lodi otázkou několika dní. Propuštěna má být i posádka, kterou tvoří 17 Ukrajinců, dva nebo tři Rusové a Lotyš.

Když byla u somálských břehů přepadena piráty, vezla Faina vezla náklad 33 tanků ruské výroby typu T-72 a velké množství střeliva a munice. Ukrajina tvrdí, že náklad byl pro Keňu, nicméně vyskytly se spekulace, že zbraně byly určeny pro Súdán, což by znamenalo porušení mezinárodního zbrojního embarga proti této africké zemi.

Vody v okolí Somálska jsou považovány kvůli pirátům za nejnebezpečnější na světě. Letos zde bylo přepadeno více než 40 plavidel. Zároveň je to oblast s jednou z nejhustších sítí obchodních tras na světě, kudy ročně propluje kolem 50 000 plavidel.